Klimaatburgemeester en Bij-les

Brigitte van de Koevering is klimaatburgemeester van Helmond, een rol waarvoor iedereen zich aan kan melden. Zij wil zich inzetten voor meer groen in onze stad. Zij schrijft op donderdag voor DitisHelmond een column.

Gisteren vroeg iemand me of je als klimaatburgemeester verstand van zaken moet hebben.

Daarop heb ik uitgelegd dat het vooral een symbolische functie is. Ik geef het klimaat en alles en iedereen die zich daar in positieve zin mee bezighoudt een podium en hoop daarmee anderen te inspireren. En ja, er zijn vast heel veel mensen die meer kaas gegeten hebben van dit onderwerp.

In Nederland zijn er zo’n 240 ambassadeurs die zich als klimaatburgemeester inzetten voor een schone, duurzame en leefbare omgeving. Deze week krijg ik zelfs hulp van twee medeklimaatburgemeesters die ieder met hun eigen expertise en aandachtsveld mee gaan doen. Maar daarover binnenkort meer.

Door mijn column op de website van ‘DitisHelmond’ en op LinkedIn breng ik initiatieven onder de aandacht. Een mooi voorbeeld is het plan van Natuurplatform Helmond (een samenwerkingsverband van verschillende lokale natuur- en milieuorganisaties) om de bermen langs rondje Helmond in te zaaien met inheemse bloemen zodat fietsen en wandelen in het buitengebied een ervaring wordt die al je zintuigen prikkelt. Daarmee wordt de biodiversiteit gestimuleerd en dat heeft allerlei voordelen want 80% van de eetbare gewassen wordt bestoven door bijen en andere insecten.

Afgelopen maand was de jaarlijks bijentelling om een inschatting te maken hoe het is gesteld met de populatie. Mocht je meer willen weten, ga dan op bij-les en leer hoe je een bijenhotel kunt maken of hoe zaadbommetjes je tuin mooier maken. Misschien een leuke activiteit voor de meivakantie. Dit alles om de toekomst van onze gevleugelde vrienden veilig te stellen.

https://www.nationalebijentelling.nl

Foto: Brigitte van de Koevering

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Klimaatburgemeester van Helmond

Klimaatburgemeester van Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *