Klimaatburgemeester en de gele weilanden (maar niet van de paardenbloemen)

Brigitte van de Koevering is klimaatburgemeester van Helmond, een rol waarvoor iedereen zich aan kan melden. Zij wil zich inzetten voor meer groen in onze stad. Zij schrijft op donderdag voor DitisHelmond een column.

Ik ben opgegroeid in de jaren ’80. De tijd van zure regen, ‘Ban de bom’ en de vredesdemonstraties. Op zaterdag 13 juli 1985 vond er een 16 uur durend internationaal benefietconcert plaats om aandacht te vragen voor de hongersnood in Ethiopië onder de naam Live Aid. Iedereen van mijn leeftijd herinnert zich nog het legendarische optreden van Queen. Bob Geldof zou in het collectieve geheugen opgenomen worden als redder van de wereld.

Waarom begin ik als klimaatburgemeester in hemelsnaam over een concert van bijna 40 jaar geleden, hoor ik een enkeling zich afvragen. Dat ga ik nu uitleggen. Als wij hier niets doen aan de teloorgang van de biodiversiteit, dan zijn we verantwoordelijk voor de honger in de rest van de wereld.

Nederland is de grootste vleesexporteur van de Europese Unie en is dat al decennialang. Maar ook als het gaat om zuivel, eieren en sierteelt spannen we de kroon. Bestrijdingsmiddelen vergiftigen het oppervlaktewater. Glyfosaat, een onkruidverdelger dat een bestanddeel is van Roundup, kleurt weilanden geel en is zeer waarschijnlijk kankerverwekkend. Wetenschappers beweren dat er een relatie is met de toename van Parkinson en Alzheimer. Geen pier die dit giftige goedje overleeft. Eind van dit jaar stemt de EU over een mogelijk verbod op glyfosaat.

In de steden zien we steeds meer groene initiatieven, van geveltuintjes tot aanleg van parkjes en sedumdaken. Maar de grootste verandering moet van het platteland komen. Uiteindelijk gaat het om de bloemetjes en de bijtjes. Voor de bestuiving van gewassen zijn we afhankelijk van onze gevleugelde vrienden. Laat ik het anders zeggen: “Wie schijt heeft aan biodiversiteit, heeft schijt aan de schepping.”

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Klimaatburgemeester van Helmond

Klimaatburgemeester van Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *