Klimaatburgemeester en de grote schoonmaak

Brigitte van de Koevering is één van de twee klimaatburgemeesters van Helmond. Voor Dit is Helmond schrijft zij regelmatig een column. Met dit keer de Klimaatburgemeester en de grote schoonmaak.

Ik heb grote schoonmaak gehouden. Niet in mijn eigen huis hoor, maar in de nestkastjes. Dat is nodig, want er zit vaak ongedierte in of een rot ei. Borstel goed de hoekjes uit en spoel na met heet water. En als je toch bezig bent, kijk even of het vogelhuis wel op de goede plek hangt. Het liefst beschut en minimaal 2 meter van de grond, zodat katten er niet bij kunnen. Ook hier geldt bij het kiezen van een woning de gouden regel; locatie, locatie en locatie. De vogelmakelaar let daarbij op het volgende:

  • Niet in de volle zon
  • Liefst met de opening naar het noordoosten
  • De aanvliegroute moet vrij zijn, dus geen takken bij de voordeur

Overdag kunnen ze prima de kou trotseren, maar in de nacht zoeken vogels een plek om te rusten. Ze slapen het liefst in een lege kast, soms met een aantal bij elkaar, lekker warm. Zo lossen we in ieder geval het woningtekort bij onze gevleugelde vrienden op en als de huisvesting bevalt heb je meer kans op een nestje jongen in de lente.

En wil je helemaal een ware vogeltrekpleister van je tuin maken, laat dan vooral zoveel mogelijk uitgebloeide planten staan tot het voorjaar. Zaadeters zijn er dol op en vlinders leggen er eitjes in.

Klimaatburgemeesters van Helmond

‘Duurzame doeners’ Brigitte van de Koevering en Mattijs Bouwmans zijn sinds 1 november 2023 de Klimaatburgemeesters van Helmond. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zoekt elk jaar nieuwe Klimaatburgemeesters, iedereen kan zich daarvoor aanmelden. Landelijk zijn er 245 Klimaatburgemeesters die zelf klimaatbewust leven en zich inzetten om anderen te inspireren duurzamer en klimaatvriendelijker te leven.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *