Klimaatburgemeester en de stekjes en zaadjes

Brigitte van de Koevering is klimaatburgemeester van Helmond, een rol waarvoor iedereen zich aan kan melden. Zij wil zich inzetten voor meer groen in onze stad. Zij schrijft op donderdag voor DitisHelmond een column.

In de Veestraat een beetje vooraan links, gezien met je rug naar de Veestraatbrug (wie van u is zijn richtingsgevoel al kwijt) staat een hemelsblauw open kastje met een puntdak alsof het een inloophuis voor verweesden betreft. Er hangt een bordje aan met het volgende bijschrift: Neem gerust een plantje mee, maak jezelf of een ander blij. Mocht je wel iets kunnen missen dan zijn wij super blij met een bijdrage in de brievenbus. Ruilen mag ook: zaden, plantjes, (paars/blauw), bamboestokken, terracottapotjes.

De aanblik van deze kleine groene oase in een winkelstraat waar verder weinig natuur te ontdekken valt, ontroert me op een of andere manier. Als meisje had ik cactussen op mijn kamer, want die gingen lang mee en konden makkelijk een tijd zonder water, dachten mijn ouders. Langzaam maar zeker werd ik op de proef gesteld of ik ook in staat bleek om een wat lastiger exemplaar in leven te houden, zoals bijvoorbeeld een sanseveria, een dracaena of een varen. Het idee erachter was dat ik van jongs af aan leerde om zorg en aandacht te hebben voor alles wat leefde in mijn nabije omgeving.

Ik kon mijn geluk niet op wanneer ik een stekje kreeg dat na een poos in een glazen potje met water, wortels bleek te krijgen. Waarna het in potgrond op kon groeien tot een volwassen exemplaar. Zoek maar eens op internet hoe makkelijk het is om een orchidee of een andere favoriet te stekken in plaats van dat je ieder keer een nieuwe koopt. En als je dan merkt dat je inspanningen resultaat hebben moet je eens zien wat dat met je doet. Je voelt je weer even zo blij als een kind.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *