Klimaatburgemeester en het gelijk van de Paashaas

Als docent aan een mbo-opleiding geef ik les aan studenten die werkzaam zijn in de kinderopvang. Sommigen van hen lopen stage bij een agrarisch bedrijf. Dat ziet er ongeveer zo uit. Kinderen spelen veel buiten weer of geen weer, met rubber laarsjes aan en blauwe overalls zodat ze lekker vies mogen worden. Er zijn koeien, geiten en kippen en een enkele keer een ezeltje. Ik word er in ieder geval heel blij van iedere keer als ik op stagebezoek mag. De kleintjes leren hoe ze dieren moeten verzorgen en zien dat eieren niet van de paashaas komen. Ze maken soep van modder, spelen verstoppertje en tikkertje tussen de hooibalen en knutselen met duurzame materialen zoals mais.

Steeds meer ouders kiezen bewust voor deze vorm van opvang omdat ze het belang onderkennen van beweging en frisse buitenlucht (en ja het stinkt wel eens op het platteland maar dat doet het ook in Brouwhuis als je in de buurt woont van een mestverwerkingsbedrijf). Een andere reden voor de lange wachtlijsten voor de agrarische kinderopvang is dat die koters eenmaal thuis zo bekaf zijn dat je ze direct in bed kunt kieperen zonder eten en zonder verhaaltje voor het slapen gaan.

Maar boeren die de kinderopvangtak van hun bedrijf willen uitbreiden, worden belemmerd door allerlei landelijke – en gemeentelijke regels. Die gaan bijvoorbeeld over oppervlaktes en de uitstoot van fijnstof. De nevenactiviteit, de opvang, mag niet groter worden dan de hoofdactiviteit namelijk het boerenbedrijf. Als ik iets wens voor de nabije toekomst van ons land en voor alle boeren en burgers, dan is het een overheid die meebeweegt wanneer het in het belang is van betrokkenen en wanneer het hun uitdrukkelijke wens is.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Klimaatburgemeester van Helmond

Klimaatburgemeester van Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *