Klimaatburgemeester: Hedera de vogelheld

Brigitte van de Koevering is klimaatburgemeester van Helmond, een rol waarvoor iedereen zich aan kan melden. Zij wil zich inzetten voor meer groen in onze stad. Zij schrijft op donderdag voor DitisHelmond een column.

Zo lang als ik me kan herinneren heb ik de behoefte het op te nemen voor de ‘underdog’. Het jongetje met de flaporen dat werd gepest op mijn lagere school, de stagiair die zichzelf afbeult, bang voor een slechte beoordeling of het katje met niesziekte en ontstoken oogjes dat ik ooit meer dood dan levend mee naar huis bracht.

Wat de natuur betreft is de absolute risee van de groensamenleving de Hedera helix oftewel de klimop. Allerlei fabels doen de ronde over deze ijverige klauteraar. De meest hardnekkige leugen is wel dat je huis binnen no time instort als je muren niet vrijmaakt van haar grijpgrage tentakels terwijl dit alleen geldt voor loszittend pleisterwerk of metselwerk van kalkmortel. Het tegenovergestelde is juist het geval want door de Hedera blijven de muren droog en als een warme wollen deken zorgt ze voor extra isolatie. En dat geheel belangeloos in een tijd dat iedereen een graantje mee probeert te pikken van de torenhoge energieprijzen. Het zal je maar gezegd worden dat je een ordinaire parasiet bent die misbruik maakt van zielige oude bomen terwijl je gewoon keihard iedere dag ploetert en je eigen wortels zorgen voor de voedsel- en watervoorziening.

Schandelijk dat deze harde werker, de meest inclusieve plant nota bene, een mikpunt van spot en hoon is geworden terwijl ze geen onderscheid maakt tussen grote, kleine, mooie, lelijke, wilde of aangelegde tuinen. Overal grijpen haar dappere groene blaadjes zich stevig aan vast en bieden zo beschutting voor wie wil.

Wanneer alles tot rust komt en de natuur haar roes uitslaapt tot het voorjaar weer aanbreekt, bloeien de bessen van deze vogelheld. Juist in februari en maart wanneer er nauwelijks nog wat te eten is hangen de takken vol. Vleermuizen en insecten, zelfs bijen en vlinders, schuiven aan voor een laatste hapje nectar en vinden beschutting voor de koude wintermaanden.

Een standbeeld, een loflied of een prachtig schilderij zou de Hedera ten deel moeten vallen. Samen kunnen we een einde maken aan dit grote onrecht door stante pede een tegel te lichten en dit monument van deugd en duurzaamheid de ruimte te geven die het verdient.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Klimaatburgemeester van Helmond

Klimaatburgemeester van Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.