Klimaatburgemeester: Idealisten en volhouders gezocht

Brigitte van de Koevering is klimaatburgemeester van Helmond, een rol waarvoor iedereen zich aan kan melden. Zij wil zich inzetten voor meer groen in onze stad. Zij schrijft op donderdag voor DitisHelmond een column.

Deze week kwam er op mijn LinkedIn een bericht voorbij dat mijn aandacht trok. Natuurliefhebber en hobbybotanist Eloïse van der Laan, kreeg drie jaar geleden het idee om iets te doen voor haar wijk in Eindhoven. In het Henri Dunantpark voor haar deur stonden meters die de biodiversiteit aangaven. Die sloegen rood uit. Nadat ze via ‘Buurt in bloei’ in contact kwam met Hugo Jansen, de beheerder van speelpark ‘De Splinter’, werd ze geattendeerd op een aangrenzend stuk grond. Hugo had er mondelinge afspraken over met de gemeente, er mocht iets moois komen, in goed overleg.

En zo ontstond het idee voor een voedselbos dat voor iedereen toegankelijk is, maar door buurtbewoners zelf wordt onderhouden om zo te zorgen voor meer verbinding in de wijk. Scholen zijn benaderd want zo’n bos heeft natuurlijk ook een educatieve functie. Kinderen en volwassenen weten niet meer waar hun voedsel vandaan komt. De gemeente was geïnteresseerd en welwillend. Tegelijkertijd heeft zoiets tijd nodig.

In maart dit jaar worden de eerste bomen geplant. Als Helmond en Eindhoven daadwerkelijk het ambitieuze plan omarmen om in 2030 een klimaatneutrale stad te zijn, dan moeten we het hebben van idealisten en volhouders zoals Eloïse. Ik weet nog wel een mooie lap grond waar ooit een voetbalclub zat in de buurt van de Warande. Vrijwilligers???

Op de foto Eloïse en Mellenie, vrijwilligers in het voedselbos in wording

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Klimaatburgemeester van Helmond

Klimaatburgemeester van Helmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Berna Reply

    Ha Brigitte, wij zijn met een groep bezig met het oprichten van een voedselbos. We dachten ook aan het PVV terrein, maar kregen een terrein in de vlinderbuurt Stiphout toegewezen. We willen binnenkort bij ons thuis met een groep mensen bij elkaar komen en zouden het fijn vinden als je daar bij kunt zijn. We merken dat je een lange adem moet hebben om iets voor elkaar te krijgen. Hartelijke groet,
    Berna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *