Klimaatburgemeester: Op visite

Brigitte van de Koevering is klimaatburgemeester van Helmond, een rol waarvoor iedereen zich aan kan melden. Zij wil zich inzetten voor meer groen in onze stad. Zij schrijft op donderdag voor DitisHelmond een column.

Als klimaatburgemeester kom ik graag bij de mensen thuis. En soms leidt dat tot resultaat. Kent u Pieter Scheepers nog, de man die een waterzuiveringsinstallatie bouwde? Welnu, die Pieter is in gesprek met het Rabobank coöperatie fonds, de gemeente en het Carolus Borromeus College om zijn plannen te realiseren.

Op woensdag 1 februari ben ik uitgenodigd voor een kennismaking met de echte burgemeester en wethouder Bonte. Wanneer ik ergens op bezoek ga, neem ik altijd iets mee. Nu heb ik in de loop van de tijd heel veel boeken verzameld en ik lees zelden een roman twee keer. Dus bedenk ik wat een geschikt boek is voor diegene en pak het in alsof het een fonkelnieuw cadeau is. Ik ken mevrouw Blanksma niet persoonlijk, hoewel ik haar weleens heb ontmoet. Wat zou ze leuk vinden? Fictie of non-fictie? Iets om te ontspannen, tuinieren of yoga? Een thriller, een familiekroniek of een poëziebundel van de Helmondse dichter Hans van de Waarsenburg? Was Jacques Vriens in haar kindertijd favoriet of leest ze graag biografieën over Hein Fentener van Vlissingen en Piet de Wit, die qua megalomane levenswandel voor elkaar niet onderdeden.

Van de heer Bonte weet ik alleen dat hij uit Rotterdam komt, geen rijbewijs heeft en binnenkort naar Helmond verhuist. Om het inburgeringsproces te versnellen heb ik wel wat titels in gedachten. Om te beginnen, het Helmonds woordenboek van Wim Daniels, een vereiste lijkt me.

Maar het liefste ga ik met een hoofd vol inspiratie op de koffie. Ingegeven door iedereen die onze stad liefheeft. Dus aan alle grote en kleine mensen, de denkers en de doeners doe ik een oproep: kom naar voren met je plannen. Want Helmond en Eindhoven werken samen om in 2030 een klimaatneutrale stad te worden.

Voor de zomer willen we met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties tot een klimaatcontract komen. Ik werk al mijn hele leven in Eindhoven en woon in Helmond. Waar Eindhoven een stad is waar nagedacht wordt over technologie en design is Helmond een ‘groot dorp’ waar we dingen maken en elkaar aanspreken zonder er doekjes om te winden. Dat zou zomaar eens een gouden formule kunnen zijn.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Klimaatburgemeester van Helmond

Klimaatburgemeester van Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.