Klimaatburgemeester: Rupsje Nooitgenoeg

Brigitte van de Koevering is klimaatburgemeester van Helmond, een rol waarvoor iedereen zich aan kan melden. Zij wil zich inzetten voor meer groen in onze stad. Zij schrijft op donderdag voor DitisHelmond een column.

Afgelopen jaar stond in het teken van het maken van excuses.

Excuses voor het slavernij verleden

Excuses aan de arbeidsmigranten die zich letterlijk kapot hebben gewerkt aan het welslagen van het WK in Qatar

Excuses aan de ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire en ga zo maar door.

Eén excuus heb ik daarbij gemist en dat is een welgemeend sorry aan de ruim 38.000 plant- en diersoorten die met uitsterven worden bedreigd. Tot op zekere hoogte is dit een natuurlijk fenomeen maar het tempo waarop er nu soorten van de aarde verdwijnen is schrikbarend. We hebben het dan niet alleen over neushoorns, haaien en tijgers maar ook over schimmels en bacteriën. Bij die laatste hoor ik jullie al zeggen: “Die kunnen we missen als kiespijn tijdens het griep seizoen.”

Tijdens de klimaattop in Montreal is er een akkoord bereikt over de bescherming van natuur en biodiversiteit. Eén van de hoofdpunten wil ik eruit lichten omdat we daar zelf invloed op uit kunnen oefenen en dat is het dringende advies om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Vraag jezelf eens af hoeveel die mooie buxushaag je waard is voordat je sproeit met gif. Want niet alleen de rupsen gaan dood, ook lieveheersbeestjes, bijen en vlinders ga je te lijf. En die insecten zijn natuurlijk weer voeding voor vogels.

Bedenk liever een alternatief voor die kaalgevreten haag en kies iets anders zoals een liguster of een bloemrijke aanplant zoals lavendel. En als je nu toch bezig bent met goede voornemens gebruik dan milieuvriendelijke compost als bodemverbeteraar voor je borders en gazon. Bij de milieustraat in Helmond kun je dat in het voorjaar gratis ophalen. Een ander idee is om een composthoop achter in de tuin te maken of als je daarvoor de ruimte niet hebt een compostvat aan te schaffen. De wormen en andere soortgenoten zullen je eeuwig dankbaar zijn en misschien laten ze je dan wel met rust als jezelf onder de groene zoden ligt.

De klimaatburgemeester wenst jullie allemaal fijne feestdagen en een duurzaam 2023!

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Klimaatburgemeester van Helmond

Klimaatburgemeester van Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.