Klimaatverandering: invloed op het bos

IVN afdeling Helmond organiseert een lezing op donderdag 9 maart 2023 om 20.00 uur. Deze lezing is de tweede in een reeks van 4 over de klimaatproblematiek.

Twan van Alphen, regiomanager van Bosgroep Zuid Nederland, vertelt over de invloed van klimaatsverandering op onze Nederlandse bossen en de rol die het bos kan spelen bij tempering van de klimaatverandering.

De heer van Alphen is opgeleid aan de Hogeschool van Hall Larenstein in Bos- en Natuurbeheer en werkt nu al 25 jaar bij de Coöperatie Bosgroep Zuid Nederland, een onafhankelijk non-profit organisatie van en voor eigenaren van bos- en natuurterreinen.

Het bosecosysteem in Nederland wordt steeds meer geconfronteerd met een klimaat dat opwarmt. Met name op de zandgronden heeft dat grote gevolgen. Sommige boomsoorten kunnen langdurige droogte niet aan, zoals de beuk. Bomen verzwakken en sterven door ziektes of parasieten. Maar boomsoorten die sterker leken, zoals de grove den, blijken ook al uit te vallen. Dat roept de vraag op of ons bos in staat is tijdig te veranderen.

Kunnen wij ons bos voorbereiden op de komende klimaatsverandering? En hoe dan?

Bossen kunnen echter ook een essentiële rol spelen in de tempering van klimaatverandering. Hoe meer CO₂ een bos kan vasthouden, hoe minder impact de CO₂ op ons klimaat heeft.

De volgende lezingen in deze serie zijn:

13 april:    Biodiversiteit in Nederland

11 mei:     Info avond klimaatregelingen gemeente Helmond

Locatie: de kantine van Speeltuin Helmond-West, Arbergstraat 85.

Toegang is 2 euro, pinnen is mogelijk.

 

Foto : afstervend fijnsparbos, Bosgroep Zuid Nederland

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door IVN Helmond

Het IVN is het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Overal in het land bestaan lokale IVN-afdelingen die zijn aangesloten bij de landelijke vereniging. De vereniging organiseert activiteiten die schoonheid van de natuur te laten ervaren. Het streven daarbij is het stimuleren van plezier, verwondering en aandacht, betrokkenheid, zorg en verantwoordelijkheid voor natuur en milieu. Het IVN wil het natuur- en milieubesef bevorderen in de breedste zin van het woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.