Knotwilgen van hun pruik ontdaan

Zo’n zestig knotwilgen in het Groot Goor zijn zaterdag 27 februari van hun pruik ontdaan. Het IVN afdeling Helmond heeft er mede dankzij met mooie weer een prachtige natuurwerkdag van gemaakt. Daar waar de coronamaatregelen mensen verbieden naar de kapper te gaan, mochten de knotwilgen wel van hun ‘haardos’ worden ontdaan.

Knotwilgen moeten eens per twee á drie jaar worden geknot. De wilgen in het Groot Goor, ter hoogte van het terrein van Gilde St Antonius Abt aan de Heeklaan, waren dit jaar weer aan de beurt voor een fikse snoeibeurt.

Knotwilgen zijn al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het cultuurlandschap. Wilgen groeien heel erg snel en wanneer de knotwilg niet op tijd van zijn takkenkruin wordt ontdaan, worden deze zo zwaar dat de boom kan scheuren of omvallen. Vroeger werden de takken gebruikt voor diverse doeleinden, maar tegenwoordig nauwelijks meer. Veel knotwilgen werden daarom omgezaagd, omdat ze zoveel onderhoud vergen. Het IVN pleit voor het behoud van deze karakteristieke bomen en helpt daarom de gemeente Helmond met het onderhoud aan de bomen.

Gewoonlijk vraagt het IVN de Helmondse inwoners hen te helpen met knotten, maar vanwege de COVID-19 maatregelen besloten ze het snoeien dit jaar door de leden alleen te laten verrichten. Zo kon gepland worden dat er maximaal twee personen met één boom bezig waren en zodoende de verplichte anderhalve meter afstand kon worden behouden.

Gewapend met ladders, handzaag, snoeischaar en soms met behulp van een elektrische zaag klusten de IVN’ers er lustig op los. Na enige tijd bezig geweest te zijn, werden de jassen aan de wilgen gehangen. Het mooie voorjaarsweer maakte het een prachtige dag in de natuur. Na gedane arbeid zagen de bomen er ook weer prachtig uit en vertrokken de natuurliefhebbers naar huis voor hun welverdiende lunch.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *