Komende week piek in graspollen verwacht

Voor mensen met een graspollenallergie breekt er een zware tijd aan. Vanaf volgende week verwachten we namelijk een piek in het aantal graspollen. Dat blijkt uit de tellingen die worden gedaan door het Algemeen Klinisch Laboratorium van het Elkerliek ziekenhuis.

Pollentelstation op dak Elkerliek

Van januari tot en met begin juli meet het pollenteam van het Elkerliek ziekenhuis wekelijks hoeveel pollen er in de lucht zijn. Dat verandert namelijk continu en is seizoens- en weersafhankelijk. Daarvoor is op het dak van het Elkerliek een pollenvanger geplaatst. Dit is een soort stofzuiger die lucht aanzuigt en deze langs een plakkerige strip leidt. De pollen blijven aan deze strip plakken. Vervolgens wordt deze strip in het laboratorium ‘gekleurd’ met saffraanrood. Op die manier zijn de pollen beter zichtbaar en kan een gespecialiseerd analist ze door een microscoop bekijken. Zo wordt bepaald hoeveel en welke pollen er op dat moment zijn.

Waardevolle informatie

In Nederland zijn slechts twee pollentelstations. Mieke Koenders, klinisch chemicus in het Elkerliek ziekenhuis: “De pollentellingen zijn van essentieel belang. Zo geven de tellingen inzicht in de invloed van klimaatveranderingen op de bloei en stuifmeelontwikkeling van pollenverstuivers. We zien bijvoorbeeld dat het aantal boompollen in de lente ieder jaar toeneemt. Dat komt doordat de winters steeds warmer worden.”

Graspollen komen eraan

Tussen 24 mei en begin juli wordt de piekperiode voor de graspollen verwacht. Mieke licht toe: “Door de vochtige grond en het zonnige weer komen grassen erg goed tot bloei met hoge graspollenconcentraties tot gevolg. Graspollen zijn een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts in Nederland. Bij mensen met een graspollenallergie ontstaan klachten vanaf een pollenconcentratie van zo’n 10 pollen per kubieke meter lucht. Hoe hoger de pollenconcentratie, hoe hoger het klachtenniveau en hoe meer mensen met klachten. Als het in de piekperiode ook droog is, kan de pollenconcentratie oplopen tot enkele honderden pollen per kubieke meter lucht. Hoeveel pollen er uiteindelijk in de lucht komen, is afhankelijk van de hoeveelheid neerslag. Als het hard gaat regenen, komen er minder pollen in de lucht.

Onmisbaar voor hooikoortspatiënten

De pollentellingen zijn vooral bedoeld voor hooikoortspatiënten. Zij willen graag weten of de pollen die bij hen klachten veroorzaken door de lucht zweven of niet. Op de website van het Elkerliek ziekenhuis staat tijdens het hooikoortsseizoen dagelijks een hooikoortsweerbericht. Dit wordt in samenwerking met pollennieuws.nl gemaakt. Daardoor kunnen hooikoortspatiënten rekening houden met activiteiten buitenshuis. Voor hen een onmisbaar hulpmiddel, zeker in het hooikoortsseizoen!

Tips om de hooikoortsklachten te beperken

  • Gebruik op een juiste manier de geneesmiddelen voor de behandeling van hooikoorts
  • Ga minder naar buiten
  • Vermijd plekken waar veel bloeiende grassen staan
  • Houd ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten
  • Gebruik pollenwerende horren om de pollenconcentratie binnen lager te houden
  • Draag een (zonne)bril
  • Hang je kleren niet buiten te drogen
  • Beperk lichamelijke inspanning, indien de luchtkwaliteit slecht is en er pollen in de lucht zweven waarvoor je allergisch bent

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in jouw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *