Er was weer bijzondere belangstelling op de Automotive Campus in Helmond omdat er bij de nieuwe batterijfabriek van ELEO een bijzondere gebeurtenis plaatsvond. Zijne Majesteit, Koning Willem-Alexander heeft donderdag 26 januari op de Automotive Campus de nieuwe batterijfabriek van ELEO in Helmond geopend. ELEO is ontwerper en bouwer van hoogwaardige batterijsystemen voor een breed scala aan industriële toepassingen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de bouw- en landbouwmachines en commerciële voertuigen.

Oprichting ELEO.

Het bijzondere van dit bedrijf ELEO is dat het werd opgericht in 2017 door drie studenten van de Technische Universiteit Eindhoven waar zij ervaring opdeden met elektrisch rijden. Hun eerste accusystemen werden in 2020 op de markt gebracht. Door het gebruik van geavanceerde batterijsystemen kunnen voertuigen en machines worden geëlektrificeerd om de verduurzaming van de sector te versnellen. Als je in deze tijd, bijzondere elektrische toepassingen wil maken moet je wel met iets heel bijzonders voor de dag komen.

Batterij productiecapaciteit

In dit geweldig mooie nieuwe gebouw heeft men kans gezien om de jaarlijkse batterij productiecapaciteit te vertienvoudigen naar 500 kWh. Dit staat, maar eens even gelijk aan ongeveer 10.000 batterijpakketten. De nieuwe fabriek heeft een oppervlakte van 3.000 m² met de mogelijkheid om uit te bouwen naar 4.000 m². Het moderne gebouw is uitgerust met innovatieve machines waarmee in de cleanroom batterijmodules volledig geautomatiseerd in elkaar worden gezet. De faciliteit beschikt over hightech R&D labs om batterijtechnologie verder te ontwikkelen. Naast dit alles is er bovendien ook nog ruimte voor verscheidende testfaciliteiten, paddocks, assemblage en warehouses. Om in het gebouw de temperatuur goed te reguleren wordt het door middel van een warmtepomp en zonnepanelen duurzaam verwarmd. Ondanks dat splinternieuwe gebouw er pas staat is het alweer aan een flinke uitbreiding toe. Deze komende nieuwbouw ziet er op de foto prachtig uit en zal een verrijking van het totaal gaan worden. Er zit in ieder geval heel veel toekomst in dit mooie bedrijf.

Ronde tafel sessie

Voor dat Koning Willem-Alexander arriveerde vond er nog een ronde tafel sessie plaats onder leiding van en gepresenteerd door dagvoorzitter Isolde Hallensleben met de volgende keynote sprekers.

Robert-Jan Smits, President van de TU Eindhoven

Klaas Dijkhoff,        Brainport Ambassadeur en voormalig Minister

Jeroen Bleker        Co-founder ELEO

Samis Saoukili       President Yanmar Europa

Om twee uur arriveerde Z.M. de Koning en spoedig hierna startte de interessante presentatie die door Co-founder Bas Verkaik werd gegeven. Dit alles resulteerde op het einde van deze presentatie in de officiële openingshandeling door Koning Willem-Alexander.

Opening ELEO

Na de officiële opening kreeg de Koning een rondleiding door de fabriek waarin hij onder meer uitleg kreeg over het productieproces van de batterijsystemen en kreeg hij de verschillende toepassingen te zien. Bij deze rondleiding door het bedrijf werd hij gevolgd door een geselecteerd gezelschap waarvan ondergetekende fotograaf er een van de gelukkige was. Tijdens de rondleiding van Koning Willem-Alexander door het bedrijf sprak hij met verschillende werknemers over hun werkzaamheden die zij verrichten bij ELEO. Het was een bijzonder bezoek door de Koning aan een bijzonder nieuw Helmonds bedrijf en dit gaf ook weer aan dat we hier in Helmond in de speciale industrie heel goed bezig zijn. Als laatste kwam Marc Blindenbach, Business Development Manager ELEO, met een eind presentatie aan het woord en sloot hiermee een heel mooie opening van dit bedrijf af.

Tekst en foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Bedankt voor deze fantastische fotorapportage. Geeft een duidelijke impressie van het gebeurde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *