De Koningsdag, zoals hij voor twee jaar terug nog werd beleefd, is weer helemaal terug. We mogen stilletjes hopen, dat dit weer voor altijd zo mag blijven. De koningsnacht die was verlopen zoals het hoort, zonder ernstige problemen. Al vroeg togen de mensen naar het centrum van de stad, want hier ging het vandaag allemaal gebeuren.

Naar het kasteel

Alweer twee jaren zijn er voorbij gegaan, door die vervelende  corona perikelen, dat  er door de Koninklijke onderscheiding dragers, op Koningsdag de gang naar het kasteel werd ondernomen. Voor een grote groep mensen uit onze samenleving, was het deze morgen weer de gang naar het kasteel. Het waren de mannen en de vrouwen, die in het verleden al eens een Koninklijke onderscheiding hadden opgespeld gekregen. Maar ook de nieuwe, die door het jaar heen er al een hadden gekregen , als ook degene die deze eer dinsdag was overkomen.

Uitnodiging

Het is de gewoonte, dat op Koningsdag, op uitnodiging van Burgemeester Elly Blanksma, alle gedecoreerden met een Koninklijke onderscheiding naar het kasteel komen. Het is dan ook een soort van reünie en gelijk een kennismaking met de nieuwkomers, die er voortaan ook bij horen. Het is er altijd een gezellige sfeer en de burgemeester houdt er natuurlijk altijd wel weer een pakkende toespraak. Ook de problematiek in Oekraïne en de hier naar toe gekomen vluchtelingen die in Helmond onderdak worden geboden. kwam er voorbij. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en dat is een uitspraak, altijd en overal kan gelden, laten we dat niet vergeten. Na het ernstige, kwam het plezierige moment aan de beurt, want de Oranjebitter was intussen rond geserveerd en er kon getoast worden op onze jarige koning Willem Alexander.

De serenade

Om half een werd iedereen naar buiten gedelegeerd, want onze Koninklijke stadharmonie Phileutonia was gearriveerd om een muzikaal onthaal  te brengen aan alle aanwezigen.  Tot slot had de organisatie het plan opgevat, om een mooie groepsfoto te laten maken, samen met stadharmonie Phileutonia. Er werd op het plein, hierna nog gezellig nagepraat over deze samenkomst, want het weer was een ieder goed gezind.

© Tekst en Foto’s Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk, wederom dank voor deze mooie fotorapportage. Aan jou wel toevertrouwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.