Koningsschieten van St Catharinagilde op 26 september

Na een jaar van afwezigheid door de covidmaatregelen is op 26 september weer het koningsschieten van het St. Catharinagilde. Via de aanlooproute Bakelsedijk zal het gilde om 9.30 uur eerst de mis bijwonen in de St. Jozefkerk.

Om 12 uur is er dan een lunch voor de gildeleden en gasten waarna er rond 13.45 uur begonnen kan worden met de schietceremonie. Er wordt driemaal met de trom geslagen om de schutsboom te trekken en de gebruikelijke ceremonie te voltrekken voor het schieten.

De oud-koning (Eef Luijben) zal het zilver inleveren en de koningsvogel onder de schutsboom hangen. Om 14.00 uur zal het koningschieten beginnen. Als eerste zal een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur een schot lossen, gevolgd door de pastoor en de afgaande-koning en aanwezige eredekenen. Daarna volgen de gildeleden op volgorde van loting. Omstreeks 17.30 uur zal de nieuwe koning bekend zijn en worden geïnstalleerd volgens de eeuwenoude gebruiken van de handwassing, gaan over het vaandel en het roken van een goudse pijp. Vervolgens zal de erewijn worden gedronken op het heil en gezondheid van de nieuwe koning.

Belangstellenden mogen bij het schietterrein van het gilde (Binderen 6, scouting Leonardus) aanwezig zijn om de ceremonie bij te wonen. Meer informatie is te vinden op www.catharinagildehelmond.nl

Foto: archief

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *