Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben op donderdag 15 september een streekbezoek aan de Peel gebracht. Het Koninklijk Paar bezocht de gemeenten Deurne, Gemert-Bakel en Helmond. Het bezoek stond  in het teken van ontwikkelingen in het natuurbehoud, de toekomst van de agrarische sector, nieuwe vormen van maatschappelijke coöperaties en innovatief ondernemen in de Peelregio. Ook werd stilgestaan wat de invloed van corona had,  op het in 2020 zwaar getroffen gebied.

Deurne

Het Koninklijk Paar bezocht als eerste, de Deurnse Peel in de gemeente Deurne. Tijdens een wandeling, kreeg het Paar een toelichting op dit Natura 2000-natuurgebied. De boswachter, omwonenden en afgevaardigden van Werkgroep Behoud de Peel en Waterschap Aa en Maas gaven uitleg over het belang van het natuurbehoud in dit gebied.  Er werd tevens stilgestaan bij natuurbranden in de Peel. Ook zijn er door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, gesprekken gevoerd met verschillende boeren uit de omgeving over de effecten van de nabijheid van een Natura 2000-gebied op hun agrarische bedrijven. De boeren lichten hun kijk op de actualiteit toe en benoemen hun opties voor de toekomst.

Gemert-Bakel

In de gemeente Gemert-Bakel werd het Koninklijk Paar ontvangen in het gemeentehuis. Zorgmedewerkers, een voormalige coronapatiënt, nabestaanden van coronaslachtoffers en andere betrokkenen vertelden hier over hun ervaringen tijdens de pandemie en over de impact die corona had op de zorg en de samenleving in de Peel. Hierna gingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar het Boerenbondsmuseum. Het museum is gevestigd in het geboortehuis van pater Gerlachus van den Elsen, de grondlegger van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond en meerdere boerencoöperaties. Aan het einde van dit bezoek gaven vertegenwoordigers van verschillende hedendaagse coöperaties, in een rondetafelgesprek hun visie over het belang, van coöperaties in de Peel en lichten zij de kansen en uitdagingen van een coöperatie hierbij toe.

Helmond

Helmond is in dit Koninklijk bezoek opgenomen. als afsluiting van dit Brabantse Peelbezoek. Op de Automotive Campus in Helmond sloot het Koninklijk Paar het streekbezoek af,  met aandacht voor durf en innovatie. De Automotive Campus is een ontmoetings- en vestigingsplaats op het gebied van automotive ( technologie) en slimme mobiliteit. Patrick Hofman begeleidt de rit over het parcours, want er werd ook een rit gemaakt,  in een zelfrijdende shuttle en hier krijgen   Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima informatie over het last-mile-principe, waarbij vervoer wordt ingezet om bij een reis met het openbaar vervoer, de laatste mijl tot de eindbestemming te overbruggen. Ook waren er veel leerlingen van diverse scholen uit Helmond, die het koningspaar bezongen, in het kader van “meer muziek in de klas “ .  Ook kreeg het Koninklijk Paar een toelichting, op de verschillende testvormen van zelfrijdend vervoer. Vlisco presenteerde zich in de ontvangsthal met diverse Vliscojurken en creatief directeur mw. Gabriela Sanchez y Sanchez de la Barquera. Zei gaf een korte toelichting en werd daarbij geassisteerd door Annemiek van Spanje.

Hierna  was het de beurt Brainport Development en de gemeente hun verhaal te vertellen, over de Helmondse wijk Brandevoort.  De toelichting wordt gegeven door wethouder Arno Bonte. Het doel en opzet is de slimste wijk ter wereld te ontwikkelen, waarbij de nieuwste inzichten en technieken op het gebied van participatie, gezondheid, data, mobiliteit, energie en circulariteit worden ingezet, om een duurzame en leefbare woonomgeving te creëren. Het streekbezoek werd ook hier afgesloten, met een rondetafelgesprek met diverse ondernemingen, die met hightech innoveren, op het gebied van mobiliteit of energie zich bezig houden.

Eindgesprek

 Deelnemers aan het eindgesprek waren, Frank Smulders, Max Aerts, Bas Verkaik,  mw.Aukje Kuypers , mw. Fransje de Kimpe, ook Commissaris van de Koning  mw.Ida Adema en burgemeester mw. Elly Blanksma sloten nog  aan bij het gesprek.

Tekst en Foto’s Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 4 reacties

  1. Leo Reply

    Mooi in beeld gebracht Henk. Weer een positief bericht over en uit Helmond

  2. Erik van Heeswijk Reply

    Keurig verslagje. Het is wel opvallend dat, als de koning eens een keer naar Helmond komt, altijd en alleen de Automotive Campus op het programma staat en niets anders.

  3. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk. Hartelijk dank voor deze fantastische/ mooie fotorapportage. Ik was er niet bij, maar heb hiermee wel een goede indruk gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *