Kunnen kinderen volgend jaar carnavallen?

Kunnen kinderen in Helmond volgend jaar wel carnavallen? Dat is de vraag, nu het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in al haar wijsheid de eindtoets van groep 8 in 2024 in de carnavalsperiode heeft ingepland. Alle reden voor Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant in actie te komen.

Geen hossen, zingen en springen volgend jaar voor de kinderen in Helmond en de rest van Brabant en Limburg? Als het aan het Ministerie van OCW ligt niet. Men ziet de kinderen in groep 8 dan liever zitten blokken op hun eindtoets. In de week voor carnaval zijn er altijd veel activiteiten op de scholen, tijdens en na schooltijd. Die kunnen niet doorgaan als kinderen dan bezig met zijn met hun doorstroomtoets. Diverse carnavalsverenigingen hebben een brief gestuurd aan de minister van Onderwijs, met de vraag of de doorstroomtoets verzet kan worden. Maar volgens de minister kan dat niet, en moeten de scholen de carnavalsviering maar verzetten.

Brief aan ministerie

Nu komt echter ook de provincie in actie.  “Niet handig, die gekozen datum”, aldus de provincie. Daarom heeft de provincie op 26 mei jongstleden de motie Verdediging van Carnaval aangenomen. In die motie roepen de Staten op om carnaval onder de aandacht te brengen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Gedeputeerde Staten hebben een brief gestuurd naar het ministerie. Met deze brief brengen zij het pamflet Verdediging van het Carnaval van Anton van Duinkerken uit 1928 onder de aandacht bij het ministerie. Daarnaast dringen GS met deze brief bij het ministerie aan om een verruiming of verplaatsing van de toetsperiode voor groep 8 in 2024.

Lange geschiedenis

Carnaval is in het verleden wel eens vaker kind van de rekening geweest. Al in 1928 besloot schrijver Anton van Duinkerken uit Bergen op Zoom een pamflettair essay te schrijven, getiteld ‘Verdediging van het Carnaval’. Hierin gaf hij zijn motivatie voor het vieren van carnaval en het opnemen van het feest als een kostbaar cultureel erfgoed.

Niet blij

Dat nam men hem niet overal in dank af. Het pamflet, snel herdrukt en veel besproken, baarde dan ook veel opzien. Vooral de kerkelijke autoriteiten waren niet blij met de vrijpostige insteek van Van Duinkerken. Zo vonden orthodoxe katholieken als Henri Bruning de tekst oppervlakkig omdat het over ‘lol’ ging en vonden niet-katholieken het provinciaals en Brabants.

Bij navraag door DitisHelmond bij Helmondse basisscholen blijkt dat veel scholen zich er nog niet bewust van zijn dat de eindtoets volgend jaar tijdens Carnaval plaatsvindt. Wij wachten nog op reacties vanuit de schoolbesturen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in jouw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *