Maarten Weijnen in voorronde Kunstbende 2023

Op 25 juni vindt in 013 Poppodium Tilburg de voorronde van plaats van Kunstbende 2023. Jonge makers van 13 tot en met 18 jaar laten hun eigengemaakte werk zien in de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Content Creator, Muziek, Taal en Theater. Een professionele jury bepaalt per categorie de winnaar die deelneemt aan de landelijke wedstrijd. Eén van die jonge makers is de 18-jarige Maarten Weijnen uit Helmond. Hij neemt met zijn creatie deel in de categorie Expo.

Eerste expositie in een expo

“Ik doe mee in de categorie Expo met een kledingstuk dat ik zelf ontworpen en gemaakt heb. Het is een blouse met daaroverheen een korset en een bijbehorende tas. Dit ontwerp hangt over een paspop die in de expo-ruimte staat. Vóór de opening van de expositie bekijkt de jury eerst alle stukken en schrijft ze hun beoordeling. Vanaf 12.00 uur is de expositie geopend voor bezoekers”, vertelt Maarten aan DitisHelmond. “Er is een heel programma van 12.00 tot 19.00 uur. Hoe de dag precies verloopt, weet ik niet en dat maakt het allemaal best spannend.” Op het einde van de dag worden de winnaars per categorie bekend gemaakt. “Het is de eerste keer dat ik exposeer, de eerste keer dat ik iets laat zien van mijzelf en mijn ideeën”, aldus Maarten. “Daarom heb ik eigenlijk heel weinig verwachtingen. Het gaat me meer om de ervaringen die ik nu opdoe.”

Inspiratie

“Ik wilde graag kleren voor mijn speciale poppen maken en mijn moeder ging op zoek naar iemand die me naailes kon geven. Toen kwam ik terecht bij het atelier van Anja Hillman. Daar leerde ik meer over ontwerpen, patroontekenen en het ontwerp ook zelf maken’, vertelt Maarten. “Ik verzamel sinds 2020 Rainbow High poppen; iedere pop heeft al zijn eigen stijl en kleur. Maar voor elke pop heb ik een eigen outfit ontworpen, geïnspireerd op hun stijl, waarbij ik de outfit meer eigen maak en naar mijn mening meer geschikt voor deze pop.”

Op het Carolus Borromeus College werd, tijdens de geschiedenislessen, zijn interesse gewekt voor de Rococo periode en de kledingstijl van Marie-Antoinette en Lodewijk de Zestiende. “Toen vroeg ik me af hoe ik mannelijke kledingstukken van nu heel vrouwelijk zou kunnen maken. Hoe kan ik die Rococostijl omtoveren in mannelijke kledingstukken én daarin mijn liefde voor spijkerstof en blauwe kleuren verwerken. De ontwerpen waren in eerste instantie niet voor Kunstbende 2023 bedoeld, dat is zo gegroeid. Mijn broer Bastiaan deed al eens mee aan Kunstbende. Ik wilde zelf ook deelnemen, maar mijn ideeën kwamen niet eerder goed tot bloei. Nu ben ik 18 en tsja, het is mijn laatste kans. Mijn familie heeft me ook erg gestimuleerd om dit jaar mee te doen.”

Ambitieus

Op de vraag wat zijn ideeën zijn voor de toekomst, komt duidelijk de ambitie van Maarten naar boven. “Mijn grootste passie is om kleding te ontwerpen en uiteraard ook te maken. Ik word daarbij geïnspireerd door bekende personen uit de geschiedenis en nu. Via mijn ontwerpen wil ik een verhaal te vertellen. Ik zie mijn toekomst met een eigen modezaak in Parijs. De weg daar naartoe is voor mij nog onduidelijk, die ben ik nog aan het zoeken.”

“Het kledingstuk wat ik nu gemaakt heb, is bijvoorbeeld ook voor mezelf bedoeld. Ik draag het dus zelf. Het is een stijl die opvalt, een ‘statement piece’. Een stijl waarin ik me absoluut verder in wil ontwikkelen. De blouse heeft een heel vrouwelijke touch a la Rococo, maar de intentie is wel dat het door een persoon die zich als man identificeert gedragen kan worden.”

Kunstbende

Kunstbende is hét ontwikkelingstraject voor jonge makers van 13 tot en met 18 jaar. Centraal in het traject staat de landelijke wedstrijd voor de categorieën: Dans, DJ, Expo. Fashion, Film, Content Creator, Muziek, Taal en Theater. Op 30 september 2023 strijden meer dan honderd acts voor de felbegeerde prijzen tijdens de landelijke finale op het Kunstbende Young Creators Festival in Amsterdam. Daarvoor vinden in elke provincie de voorrondes plaats. Per categorie gaat één iemand naar de landelijke wedstrijd. De winnaars van het Festival worden door een persoonlijke coach klaargestoomd voor een optreden op een groots podium, van Mysteryland tot het Stedelijk Museum Amsterdam. Veel artiesten hebben hun eerste stappen gezet bij Kunstbende, zoals Nielson, Kalvijn en Martin Garrix.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *