Janne de Jong won een gratis expositieruimte in de Elzas Passage. Tijdens het Helmond Art Festival won zij de prijs die iederéén graag wilde winnen: een jaar lang gratis een pand te gebruiken voor de hobby of het artiestenwerk. Nu een jaar later had ik een ontmoeting met haar om te kijken wat zij tegenwoordig doet. En op welke plek  in de Elzas Passage zij zou exposeren. Ik ontmoette de charmante en goedlachse Janne de Jong en had een gesprek met haar.

Zij is in Helmond geboren en woont daar nu inmiddels weer na haar jeugd in Beek en Donk te hebben doorgebracht. Ze is haar hele jeugd al bezig met tekenen. Vroeger wilde zij daar haar beroep van maken maar toen wist zij nog niet dat dit ook de werkelijkheid zou worden. Hiernaast werkt zij met veel plezier doordeweeks als verzekeringsagente.

Janne is alleen op dinsdag en zaterdag te zien in de passage in haar galerij van 13.00 tot 17.00 uur. Janne werkt het liefst met penseel en Oost-Indische inkt met een vleugje kleurpotlood of marker. In eigen fantasie en projecten. Zij heeft ook kunstgeschiedenis in Nijmegen gedaan maar het tekenen beviel haar beter.

Janne merkt op: ‘Als  het  bijvoorbeeld op verjaardagen  mij een beetje te druk werd, ging ik even apart een plekje zoeken waar ik lekker rustig aan mijn tekeningen kon werken. Het zijn verhalende combinaties van denkstof en fantasie. Ik noem ze zelf betekeningen. Gemiddeld ben ik ongeveer veertig tot vijftig uur bezig met een werk. Ik werk niet in opdracht omdat ik zelf wil bepalen hoe en wat ik voor tekeningen ik maak. Er zitten werken tussen die wegens hun onderwerp en uitvoering een glimlach zullen losmaken. Bijvoorbeeld de tekening de ‘melkmeisjes’ of  ‘Een Zee van Thee’. Om het goed te begrijpen moet men zelf even komen kijken om te zien wat het inhoudt.’

En wie er meer wilt weten van Janne moet even naar haar website: www.jannedejong.artwww.jannedejong.art

Verslag: Hans Choufoer

Foto’s : Janne de Jong

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *