Donderdag 7 oktober vloog de laatste KDC-10 die nog in dienst was van defensie, zijn laatste afscheidsvlucht boven Nederland. Het veertig jaar oude toestel heeft zijn dienst er op zitten en gaat na zijn laatste rondje boven Nederland, naar Amerika vertrekken.

Laatste vlucht

Om 12.00 uur vertrok dit multi inzetbare KDC10 werkpaard, vanaf zijn basis Eindhoven en maakte op niet al te grote  hoogte, zo tussen de 600 en 1200 meter zijn rondje Nederland via Volkel, Leeuwarden, Texel, Den Helder, Schiphol, Rotterdam Airport, Woensdrecht, Breda en Gilze-Rijen. Aan het begin van de middag, werd het vliegtuig na de landing op Eindhoven verwelkomd,  door  twee crashtenders van de brandweer.  Dit gebeurt zoals het met dit soort festiviteiten de gewoonte is, met een spectaculair watersaluut van de brandweer.

Aankoop en ombouw

Omdat uw fotojournalist, een staat van dienst als Grond en Luchtfotograaf  bij de Koninklijk Luchtmacht heeft, was ik hierdoor ook zeer dicht betrokken bij de ombouw van de  twee KDC-10’s bij Martinair. Ik was daarvoor heel vaak op Schiphol om die hele ombouw op de gevoelige plaat vast te leggen. De beide vliegtuigen  hebben een lange staat van dienst achter de rug. De kisten werden in 1992 overgenomen van de toenmalige luchtvaartmaatschappij Martinair. Na een ombouw tot tankervliegtuig, op Schiphol,  werden ze in 1995 officieel in gebruik genomen. Ik heb het genoegen gehad om ook al bij  de eerste officiële vluchten,  mooie foto’s te maken. De hoofdtaak van de KDC-10’s was in feite het tanken van F16’s in de lucht, zoals er jaren geleden nog naar oefengebied Goose Bay werd gevlogen. Ook voor het voorzien van brandstof, aan de F16’s, tijdens oefenmissies of oorlogsmissies. De KDC 10’s waren altijd en overal voor inzetbaar.

De twee KDC-10’s zijn in al die jaren ook vele malen ingezet bij humanitaire hulpvluchten, naar vele landen in de wereld.  Onlangs werd het toestel nog ingezet om mensen te evacueren vanuit Kaboel in Afghanistan.

European Air Transport Command.

De luchtmacht sluit een periode af waarin ze niet zelf meer beschikt over tankervliegtuigen, maar deze komen voortaan uit een internationale samenwerking. Die taak van strategisch luchttransport is overgenomen, door een internationale samenwerking binnen het European Air Transport Command, Er zijn in totaal 9 nieuwe Airbussen 330 aangekocht, die hun diensten gaan verzorgen voor zes deelnemende landen. Vier van deze tankvliegtuigen zijn op de vliegbasis van Keulen-Bonn gestationeerd.

Met heel veel plezier denk ik terug aan de tijd, dat ik als fotograaf met deze KDC-10’s de wereld rond vloog om foto-opdrachten uit te voeren, of als ik er in de Back Seat met mijn  F16 piloot, in de buurt vloog en daarbij de mooie foto’s kon maken als al die F16’s kwamen tanken. Met een selectie uit al die mooie foto’s, wil ik u hierbij mee laten genieten van een exclusieve serie van een aantal door mij gemaakte foto’s.

Tekst en foto’s, Henk van Dijk

 

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 11 reacties

 1. E .V.Bemmel Reply

  Prachtige foto’s Henk het afschijt van een werkpaard
  groretjes Ed.

 2. Johan kuypers Reply

  Heel mooie foto,s Henk geweldig,dank je wel.

 3. Wilbert van den Boom Reply

  Keimooie foto’s…prachtig gedaan Henk..mooi geskrivve ook !!

 4. j.h.w van stiphout Reply

  hallo Henk,

  weer prachtige foto’s en de foto’s gemaakt van uit een f-16 door jou vakwerk!!

 5. Peter.geeven Reply

  prachtige foto’s Henk ook mooi avontuur en dé onder werktijd mooi.

 6. Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk,
  Dank voor deze prachtige foto’s. Fantastisch! Ik benijd je, omdat ik die kans/mogelijkheid, die jij toen kreeg, nooit heb gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *