Laatste ronde in formatieproces gemeenteraad Helmond

De zeven partijen GroenLinks, SP, D66, Lokaal sterk, 50+, PvdA en Denk die na de verkiezingen in maart bezig zijn een koers op te stellen voor de toekomst van Helmond, nemen het formatieproces in eigen hand. Externe begeleiding is volgens hen niet langer nodig. Komende week wordt de tekst van het bestuursakkoord afgerond. Ook spreken ze deze week met de zeven kandidaat wethouders over de verdeling van de portefeuilles.

De verwachting is dat de komende weken de laatste details afgerond worden, om zo spoedig mogelijk het nieuwe college te kunnen installeren. Dat schrijft fractievoorzitter Thomas Tuerlings van GroenLinks aan de gemeenteraad.

De afgelopen weken is volgens Tuerlings op een constructieve en prettige wijze gewerkt aan het opstellen van een nieuw bestuursakkoord. Na het debat over de formatie, op donderdag 21 april, zijn de zeven partijen onder leiding van formateur Jan van Leijenhorst vele inhoudelijke dossiers met elkaar besproken. “Het was daarbij goed om te merken dat de zeven formerende partijen inhoudelijk grotendeels met elkaar op één lijn zitten. Dit biedt een fors fundament van vertrouwen richting de jaren die voor ons liggen”, schrijft Tuerlings.

Inmiddels hebben de gesprekken het stadium bereikt dat kan worden overgaan tot de laatste fase van de formatie. Met elkaar hebben de zeven partijen besloten dat ze zich beperken tot een akkoord op hoofdlijnen. “Enerzijds omdat we in onzekere tijden leven en we nu niet weten wat er de komende vier jaar allemaal op ons als gemeente afkomt. Anderzijds omdat we er veel waarde aan hechten de komende jaren samen met de raad, en ook nadrukkelijk met álle partijen in de gemeenteraad, de koers van de stad vorm te geven.”

30 maart werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd (Foto: Henk van Dijk)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.