Lambertus concerten: Ensemble 1685 in Spaanse sferen

Op zaterdagavond 16 oktober om 20.00 uur brengt Ensemble 1685 onder leiding van de internationaal gelauwerde Argentijnse expert Adrián van der Spoel prachtige muziek van Spaanse componisten uit de renaissance. Uitgevoerd worden werken van o.a. T.L. de Victoria, D. Lobo met (Maria)liederen, psalmen en andere gezangen, afgewisseld met gregoriaanse delen. Plaats: Trudokerk, Dorpsstraat 34 5708 GH Helmond (Stiphout). Entree: €8 tot €12.50.
Reserveren voor dit concert kan via lambertusconcerten.nl

Een heel bijzonder optreden van Ensemble 1685 onder leiding van de internationaal geprezen musicus, artistiek leider en onderzoeker Adrián van der Spoel. Hij werd geboren en opgeleid in Argentinië , bekwaamde zich in Nederland verder in koordirectie en compositie (bij Daniel Reuss en Daan Manneke) en specialiseerde zich in oude muziek (o.a. bij Jos van Veldhoven en Paul van Nevel) Hij ontwikkelde zich tot een autoriteit op het gebied van de Latijns-Amerikaanse en Spaanse volks-en renaissancemuziek. Hij richtte in 2001 het ensemble Música Temprana op, dat optrad op de grote nationale en internationale podia met oude muziek, speciaal uit Zuid-Amerika.
Regelmatig wordt hij gevraagd als gastdirigent voor projecten en Stichting Lambertus Concerten is het nu gelukt hem te contracteren voor dit bijzondere project in Helmond.

Oude muziek

Met Ensemble 1685, een project-ensemble dat in wisselende samenstellingen optreedt met begeleiding van professionele instrumentalisten en onder gespecialiseerde leiding, laat Adrián van der Spel Helmond kennismaken met deze prachtige oude muziek die het absoluut waard is ontdekt te worden en een groter publiek te trekken.
Op het programma staan diverse Marialiederen; Maria als moeder, middelares en beschermvrouwe, gezangen uit de cyclus van het kerkelijk jaar, vespers, psalmen; afwisselend, soms eenvoudig als een volksliedje, dan weer complex meerstemmig en met gregoriaanse tussenzangen. Het is serene muziek van een van de grootste Spaanse componisten van zijn tijd (zestiende eeuw), De Victoria, die ook een deel van zijn leven in Italië doorbracht. Hij schreef veel vocale werken, die door veel koren nog steeds worden uitgevoerd. Ook de Portugese componist D. Lobo komt binnen het thema ‘Maria’ aan bod met zijn indrukwekkend Magnificat.

Dat zijn muziek werd uitgegeven door een van de grootste uitgeverijen in die tijd (Plantin-Moretus) zegt genoeg over de kwaliteit en het belang van dit werk. Daarbij worden bovendien nog enkele anonieme werken uitgevoerd  die Adrián van der Spoel zelf ontdekte in oude bibliotheken en muzikaal ‘vertaalde’. Een indrukwekkend samengesteld programma voor deze zaterdagavond, in de magnifieke akoestiek van de Trudokerk in Stiphout. Reserveer via: lambertusconcerten.nl

Foto Adrián van der Spoel tbv 16-10-2021

Adrián van der Spoel

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *