Laten we een mensheid vormen en stoppen met de hokjescultuur

De afgelopen week liep het nieuws vol met berichten over rellen in Amerika en de demonstraties tegen het politiegeweld. Ook in Nederland hielden we demonstraties, met als gevolg een veel te volle Dam. Dat deze demonstraties nog steeds nodig zijn, is een schande, er is toch maar een mensheid?

In 2019 reisde ik af naar St. Louis, Missouri in de Verenigde Staten van Amerika om daar een productie te maken over politiegeweld voor mijn opleiding. De buurtstad van St. Louis (Ferguson) werd in 2014 getroffen door een incident met politiegeweld. Michael Brown Jr, een jongen van toen 18 jaar oud, werd door agent Darren Wilson doodgeschoten op straat. De verhalen die je over het incident hoort, verschillen. Het hangt ervan af met wie je praat. Spreek de burgers en het was zinloos geweld; praat met de politie en er was een worsteling waarna er geschoten is.

Tijdens het maken van die productie heb ik veel gepraat met Tony Rice, op Twitter bekend als Search4swag. Rice is activist van beroep. Na het incident met Michael Brown (en ook afgelopen week na de dood van George Floyd) liep hij vooraan mee in de demonstraties tegen het politiegeweld. De afgelopen week heb ik veel contact met hem gehad. De verhalen die ik hoorde, maken me dan wel blij dat wij in een land leven waar demonstraties gewoon rustig kunnen verlopen. Maar ik ben ook bezorgd, om hem en de anderen die ik daar heb leren kennen. Elke dag kan voor hen de laatste zijn.

De demonstraties in Ferguson in 2014 worden ook nu nog gezien als het startpunt voor de Black Live Matter beweging. Die is nu ook heel actief tijdens deze demonstraties. In Washington DC is de belangrijkste straat die richting het Witte Huis leidt zelfs tijdelijk omgedoopt tot Black Lives Matter Plaza.

Er is maar een mensheid

In Nederland speelt vaak de Zwarte Pieten discussie. Ook premier Rutte deed daar deze week uitspraken over. Waar hij zeven jaar geleden nog zei: “Zwarte Piet is nu eenmaal zwart”, vertelde hij deze week in de Tweede Kamer dat hij wel begreep dat mensen aanstoot nemen aan Zwarte Piet. En dat vind ik dan ook een goede vooruitgang. Ik kijk er namelijk ook zo naar, het is volkomen begrijpelijk dat mensen zich daardoor aangevallen voelen en er aanstoot aan nemen.

Ik zeg niet meteen dat we Zwarte Piet moeten afschaffen, ik zeg niet dat alles van de ene op de andere dag moet veranderen, maar we moeten wel het gesprek aangaan. Mijn generatie zal de generatie moeten worden die veel veranderingen teweeg brengen, als de oudere generatie dat niet kan doen. We moeten het gesprek aangaan, omdat we allemaal hetzelfde zijn. In de strijd om de aarde te redden zijn wij één; de mensheid. Dus waarom zouden we dat niet altijd kunnen zijn?

Bij de urn van oud wethouder van Amsterdam , F.J. Wibaut (1859-1936), staat een steen met daarop een tekst die ook nu nog alles omvattend is:

Er is maar één land: de aarde;

Er is maar één volk: de mensheid;

Er is maar één geloof: liefde

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Columnist Liam Toll

Met zijn wekelijkse column behandelt Liam verschillende onderwerpen die spelen in Helmond. Van sport tot politiek en van natuur tot geschiedenis.

Dit artikel heeft 3 reacties

  1. Jan Somers Reply

    Waarom veranderen? Los eerst de problemen op. Veranderen lost niets op maar verschuift het probleem. eerst oplossen en dan gaan we op zijn Hollands polderen en willen alles veranderen. Dus zijn we weer terug bij het begin. Waar ben jij? Ik denk aan het begin en dan wil je nu al polderen over veranderen?

  2. Jose Vaessen Reply

    Heel mooi verhaal, in het bijzonder over de mensheid. Het is alleen niet zo eenvoudig de mensheid te veranderen. We zijn merendeels individuen die aan zichzelf denken.

  3. José Reply

    Dank voor je verhaal… heel herkenbaar en helemaal mee eens !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *