De Lavans Halve van Helmond werd op zondag 18 juli gehouden. Het is een hardloop- en wandelevenement georganiseerd door Lopersgroep Brandevoort en de Helmondse atletiek club (HAC).

De marathon bestaat uit diverse onderdelen waar vrijwel iedereen aan kon deelnemen. De onderdelen waren een halve marathon, een 10 km loop, een 5 km loop, een bedrijvenloop en een wandelloop van 7 en 15 km. Wegens coronamaatregelen werden er strenge richtlijnen vastgesteld. Onder andere: geen bezoekers op het terrein (met uitzondering van de pers) en als de lopers even gingen zitten op het terras moest er de 1.5 m. afstand gehouden worden.

Het startsein werd rond 10.00 uur gegeven door de wethouder van sport, Harrie van Dijk die het startpistool hanteerde alsof hij dit al jaren deed. Zoals gebruikelijk was er ook goed nagedacht over de (medische) verzorging van de hardlopers en de wandelaars. Een groep mensen van het Rode Kruis was op twee plaatsen aanwezig en bij de poort kon men zich laten verzorgen of behandelen door werknemers van de podotherapie. Er liep ook een promotieteam rond dat iedereen een blikje bier 0.0 aanbood. Wat enkele mensen wel deed lachen want bier aanbieden op een hardloop/wandelevenement …dat zie je niet veel.

Na het eerste startschot rende de eerste groep richting het hek om het parcours te lopen. Niet lang daarna startte de volgende groep en was iedereen nieuwsgierig hoe lang het zou duren voor de eerste binnenkomer. Wat opvallend was dat er veel vrouwen meededen. Bij de vrouwen waren er ook twee categorieën. De 45+ groep en de senioren. En na ruim anderhalf uur begonnen de eerste renners al binnen te druppelen, badend in het zweet en sommige doodmoe. Maar dat kon ook met het weer te maken hebben want het was aardig warm aan het worden. Er werd direct na de eerste binnenkomers uit de categorieën van de plaatsen 1 tot en met 3 de prijsuitreiking gedaan en niet lang daarna zou de start worden gegeven van de 7 km en 15 km loop. De Lavans Halve van Helmond werd wel een mooie sportdag die veel zweetdruppeltjes heeft gekost…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *