De knoflookpad wordt met uitsterven bedreigd en daar willen leerlingen van Yuverta wat aan doen. De studenten van de Helmondse mbo-school kweekten deze paddensoort en zetten de dieren begin deze maand uit in Deurne. Op deze manier moet de amfibiepopulatie weer groeien. Dit project werd in samenwerking met het Brabants Landschap opgezet.

Er werden op het Yuverta college de afgelopen maanden ruim 1600 knoflookpadlarven gekweekt door studenten van de opleiding Wildlife Management. Op maandag 1 juli werden de larven uitgezet in de door hen opgeschoonde poelen achter het Fletcher hotel Willibrordhaege in Deurne. Brabants Landschap hielp de leerlingen bij dit project.

De knoflookpad komt van nature voor in de poelen en op de zandgronden rond Deurne. Dat is de reden dat ervoor gekozen is om vanuit Helmond naar Deurne af te reizen. Zijn bijzondere naam dankt de paddensoort aan de geur die het uitscheidt wanneer het zich bedreigd voelt. “De lucht die vrijkomt als verdedigingsmechanisme doet aan knoflook denken”, verduidelijkt studente Skout van Den Bosch.

Onderwatermicrofoon

De studente legt uit hoe er bij de voorbereidingen van de uitzetting te werk is gegaan: “Met een onderwatermicrofoon hebben we in de poelen onderzocht of er knoflookpadden waren. Het is nu paartijd dus laten de dieren zich vaak horen. We hebben er een aantal waargenomen, dus zijn de larven hier uitgezet.”

De knoflookpad kan de hulp van de studenten goed gebruiken, want het gaat niet best met deze diersoort. “Om ervoor te zorgen dat deze paddenpopulatie het overleeft, hebben we het project opgezet. In speciale kassen hebben we de soort gekweekt”, zegt student Kaj Greefkens.

Diergerelateerd
Yuverta biedt verschillende – vaak diergerelateerde – opleidingsrichtingen aan. Zo kan er in de Helmondse school gekozen worden voor de opleiding dierenverzorging, paraveterinair en voeding en leefstijl. De school maakt zich er volgens docent Kelly Coolen “sterk voor” om leerlingen naar buiten te sturen en hun werkveld te leren kennen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *