Lees- en luisterapp voor Poolse arbeidsmigranten

In Helmond en omgeving werken duizenden Poolse arbeidsmigranten in fabrieken of op het land. Zij draaien lange werkweken en dan is er weinig tijd voor ontspanning. Bibliotheek Helmond-Peel wil hen daarbij nu helpen. Ze biedt een speciale lees- en luisterapp aan. Daarop staan bijna 240.000 Poolse e-boeken en audioboeken, die mensen thuis eenvoudig op hun telefoon of e-reader kunnen downloaden.

“Ze kunnen dan laagdrempelig lezen in hun vrije tijd; maar bijvoorbeeld ook boeken luisteren onder werktijd, als dat kan en van de werkgever mag”, vertelt Olga Oziemblowska, medewerker van de Helmondse bibliotheek. Zij kwam met het idee van de app, die al een succes is in de VS en het Verenigd Koninkrijk. “Wij hebben de primeur in Nederland en zijn de eerste bieb die samenwerkt met het Poolse bedrijf Legimi, dat de app ontwikkelde.”

Olga Oziemblowska is bieb-medewerker en zelf van Poolse komaf. Zij kwam met het idee van de Poolse lees- en luisterapp.

Brede doelgroep

Toch is de lees- en luisterapp er zeker niet alleen voor arbeidsmigranten. “We hopen de hele Poolse doelgroep in Helmond, Deurne, Asten en Someren in het vizier te krijgen”, legt Olga uit. Ze kwam zelf ooit als arbeidsmigrant naar Nederland en bleef uiteindelijk in Helmond plakken voor de liefde.

Volgens Oziemblowska zijn er inmiddels veel kinderen uit (één of twee) Poolse ouders, die tweetalig worden opgevoed. De app is voor deze families een prima hulpmiddel. “Natuurlijk moeten anderstaligen Nederlands leren. Toch blijkt dat als ouders de Nederlandse taal nog niet machtig zijn, zij het beste in hun eigen taal kunnen spreken en voorlezen. “Zo ontwikkelen hun kinderen de moedertaal goed, waardoor het leren van Nederlands als tweede taal hen veel makkelijker wordt.”

Poolse Facebookgroep

Olga heeft een facebookgroep opgericht waar inmiddels 120 Poolse mensen lid van zijn. “Zo prijs ik de app aan. Maar bijvoorbeeld ook via flyers en posters die we verspreiden in Poolse winkels en basisscholen in Helmond en omgeving. Daarnaast wil ik naar open bedrijfsdagen gaan op zoek naar Poolse werknemers.”

Lidmaatschap bieb

Om gratis voor de lees- en luisterapp in aanmerking te komen, moet je wel eerst lid worden van de bibliotheek. Er wordt een profiel van de aanvrager aanmaakt dat één jaar geldig is. Na dat jaar besluit de bibliotheek of de samenwerking met de aanbieder van de app wordt verlengd. Kijk voor meer informatie in het Pools op www.bibliotheekhelmondpeel.nl/legimi.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *