Leesloep voor mensen met een visuele beperking

In de bibliotheek in Helmond werd op donderdag 6 oktober de leesloep gepresenteerd voor mensen met een visuele beperking.

We kennen allemaal die grote leeslamp op voet met een lichtbron aan de achterkant. Meestal was het glas een soort vergrootglas. Maar nu kan iedereen kennis maken met een leesloep die kleiner en compacter is. Annelou Jeuken (marketing) van de bibliotheek en Ingrid Bakker (Helmond Toegankelijker) verwelkomden de belangstellenden die kennis wilden maken met het nieuwe speeltje: de leesloep.

Het is een compact voorwerp met goede verlichting die men gebruikt bij het lezen, het bekijken van foto’s of de tekst op de ruggen van de boeken. De teksten en de foto’s kunnen 22x vergroot worden en de woorden kunnen van kleur veranderen. Wit met zwarte tekst of zwart met witte tekst. Er kwamen enkele nieuwsgierigen die de loep eens beter wilden bekijken en kijken hoe zij er mee om konden gaan. Er was zelfs een mevrouw die nog nooit haar kleinkinderen had gezien en dankzij de loep kon zij op de foto zien hoe de kleinkinderen waren gegroeid.

Momenteel is er nog maar 1 exemplaar bij de bieb. Die men kan lenen met als borg het bibliotheekpasje of tien euro. Uiteraard wordt het teruggegeven bij het inleveren van de loep. Als de leesloep eenmaal in trek is of goed in de smaak valt bij het publiek komen er misschien wel meer. Want het motto van de bibliotheek en Helmond Toegankelijker is: de bibliotheek moet er voor iedereen zijn. Ook voor de mensen met een visuele beperking.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *