Onlangs werd leesmediacoachToos van den Beuken verrast, met de mededeling, dat ze was genomineerd voor de landelijke titel NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar. Zij was hiermee een van de drie genomineerden, die in aanmerking kwamen voor de titel. Vandaag, donderdag 19 mei kwam de uitslag binnen en de spanning was natuurlijk te snijden in de Bibliotheek Helmond Peelland.

De beste Jeugdspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil en zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 tot en met 18 jaar. Jeugdspecialisten spelen een belangrijke rol in het vergroten van leesplezier omdat zij als inspirator op zoek blijven naar nieuwe manieren om de jonge doelgroep uit te dagen. Om het belang van deze specialisten te benadrukken, is de verkiezing tot NBD Biblion Jeugdspecialist vijf jaar geleden in het leven geroepen.

Nomineren van een collega

Enkele collega’s van binnen en buiten de Bibliotheek Helmond-Peel hebben onafhankelijk van elkaar bedacht om Toos te nomineren. Toos heeft in haar loopbaan van ruim 40 jaar, veel bijzondere initiatieven ontplooid. Afgelopen jaar is Toos op verschillende plaatsen geweest, om te vertellen over het leesplezier voor meertalige kinderen, (voor)lezen in de taal van je hart. Daarnaast is Toos betrokken geweest bij projecten als ‘De dans van de drummers’ en ‘Weg uit de Peel’, waarvoor ze verschillende prijzen heeft ontvangen.

Winnaar geworden

Vandaag , donderdag 19 mei, is het bericht binnen gekomen dat Toos van den Beuken is uitgeroepen tot de grote winnaar en is haar de eer te beurt gevallen om de prijs in ontvangst te nemen. De prijs is een geldbedrag van 500 euro,  dat mag worden besteed aan activiteiten of producten, die ten goed komen aan de bibliotheek. Toos was heel erg blij met het horen van de uitslag.  Zij werd verrast met dit nieuws tijdens een online uitzending van NBD Biblion. De vakjury noemt Toos ‘een duizendpoot, onvermoeibaar en deskundig’. In de veertig jaar dat Toos actief is in de regio Helmond-Peel heeft ze veel bijzondere initiatieven ontplooid. Ze wordt door verschillende organisaties benaderd om haar kennis en ervaringen op het gebied van onder andere leesplezier voor meertalige kinderen te delen. Toos kent de bibliotheek echt van binnen en van buiten. Daarom is de titel van meest bevlogen jeugdspecialist van Nederland haar zeker toevertrouwd.  Het winnen van de prijs, is de kroon op het werk van Toos, want volgend jaar gaat ze genieten van haar pensioen.

De Jury

De jury, bestond uit Vera Wieringa (NBD Biblion), Jolanda Robben (Biblionet Groningen) en Joran Floor (BiebBoys, winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist 2021. Ze nam het op tegen Martin Bergsma van de Bibliotheek Wijchen en Tom Gerichhausen van CODA Apeldoorn.

 © Tekst en Foto’s Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.