LEVgroep-directeur Ragetlie: ‘Verandering van zorg ligt op de loer’

LEVgroep-directeur Jasper Ragetlie haalt enigszins gelaten zijn schouders op. Er is volgens hem nu niks meer aan te veranderen: “We hebben de aanbesteding van de Sociale Teams in Helmond definitief niet gegund gekregen. Samen met ORO, Savant, GGZ OostBrabant en Combinatie Jeugdzorg hadden we een mooi plan ingediend. “Het was een soort schoonheidswedstrijd op papier. ”

Ondanks de sterke lokale inbedding heeft de gemeente Helmond dus toch een andere aanbieder verkozen voor de uitvoering van de Sociale Teams. “Maar”, zegt Ragetlie, “We zullen een goede verliezer zijn en de nieuwe Sociale Teams helpen een succes te laten zijn.”

Stichting Sterker (Nijmegen) in samenwerking met Bijzonder Jeugdwerk (Deurne, Helmond,Venlo) en Stichting Vincent van Gogh (Venray) gaan voortaan het sociaal werk in Helmond uitvoeren. Daarvoor wordt Stichting Sociale teams Helmond opgericht. De drie genoemde organisaties hebben geen zeggenschap, maar adviseren.

Met de aanbesteding van het sociaal werk wil het Helmonds college de zorg en ondersteuning voor inwoners verbeteren en inwoners laagdrempeliger, sneller en eenvoudiger hulp bieden. “Zonder  indicaties en verwijzingen. Doel is dat 80 procent van de inwoners met een hulpvraag meteen geholpen wordt.”

Toekomt medewerkers

De LEVgroep behoudt nog veel gesubsidieerde taken over in Helmond. Zoals het buurtwerk, jongerenwerk, vluchtelingenwerk, sociaal raadsliedenwerk, buurtbemiddeling en vrijwilligers- en mantelzorgondersteuning. De Wijkteams van LEVgroep blijven die diensten in 2022 gewoon voortzetten. Ragetlie: “Diverse Helmondse organisaties leverden personeel aan het huidige Sociale Team dat onder aansturing van de gemeente haar werk deed. De LEVgroep had zo’n 37 medewerkers naar dit team gedetacheerd. Deze personeelsleden zullen in ieder geval over moeten naar de nieuwe aanbieder of hun arbeidscontract verliezen. Maar, het gaat om meer mensen, ook van andere organisaties dus.”

Een derde van de taken die de LEVgroep uitvoerde valt af en daardoor is er dus ook minder budget. “We kunnen dat gat dus ook niet invullen met nieuwe of andere taken”, legt Ragetlie uit.”

In het Sociale Team van nu werken zo’n 60 personen. Daarbij gaat het om een budget van 6 miljoen per jaar. In de toekomst moet dit groeien naar zo’n 100 medewerkers. Het budget bedraagt dan 10 miljoen per jaar. “Dat is veel meer. Maar het nieuwe team moet wel 80 procent van de lichte indicaties WMO/jeugd in Helmond zelf gaan doen. Lichte indicaties voor bijvoorbeeld een gezin dat een paar uur per week ambulant ondersteund wordt. Of een oudere met beginnende dementie, die samen met een mantelzorger een paar uur per week begeleiding krijgt. Dit werk wordt nu vooral door GGZ, Savant en ORO in samenwerking met de LEVgroep gedaan.”

Kwetsbare Helmonders

Het gaat volgens Ragetlie om kwetsbare Helmonders die thuis kunnen wonen en het met een aantal uurtjes begeleiding wel redden. Maar het kan ook psychische problemen, ouderdom, licht verstandelijk beperkten of kinderen met een lichte aandoening betreffen. “Grote vraag zal zijn of dit ook lukt, met het nieuwe team. Want het zal met minder mensen moeten dan nu. Een verandering van de zorg licht op de loer.”

Directeur Jasper Ragetlie van de LEVgroep (Foto: Gerard Slegers)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *