Lezing bij IVN Helmond over Klimaat en Waterbeheer

IVN afdeling Helmond organiseert in samenwerking met K.N.N.V. afdeling Helmond een lezing op donderdag 9 februari 2023 om 20.00 uur.

Deze lezing is de eerste in een reeks van 4 over de klimaatproblematiek en dan specifiek in Brabant. Als eerste in de rij spreken Bart Niemeijer en Sjoerd van Megen van Waterschap Aa en Maas over het waterbeheer in Brabant.

Bart Niemeijer is ecoloog en adviseert bij beheer en onderhoud bij ecologische vraagstukken en is gespecialiseerd in vis en vismigratie. Sjoerd van Megen is afgestudeerd in Land- en Waterbeheer bij Wageningen Universiteit en houdt zich bezig met inrichtingsplannen in de regio Helmond, Mierlo en Aarle-Rixtel.

Wat doet waterschap Aa en Maas om het watersysteem klimaat-bestendig te maken? Er worden veel maatregelen genomen om zowel bij drogere periodes als bij piekbuien de waterstroom te beheersen. Bijvoorbeeld door een smallere doorstroom te maken in stromend water zodat er in drogere periodes ook water kan blijven stromen of door bredere overstromingszones te creëren zodat een plotselinge toevloed aan water weg kan. Het waterpeil wordt op veel plaatsen verhoogd en er wordt gepoogd het water vast te houden waar het valt. In het verleden werd het waterpeil vooral gericht op de landbouw.
Nu probeert het waterschap in stedelijke gebieden het regenwater op te vangen in de bodem en niet in het riool, zodat het een aanvulling vormt op het grondwater. Deze en andere maatregelen worden door de heren Niemeijer en van Megen belicht.

De andere lezingen uit de klimaatreeks volgen op :
9 maart : Klimaatverandering in het bos
13 april: Biodiversiteit in Nederland
11 mei: Info avond klimaatregelingen

Locatie: de kantine van Speeltuin Helmond-West, Arbergstraat 85.
Toegang is 2 euro, pinnen is mogelijk.

Foto : De Aa

Annemargriet Stout
Coördinator Lezingen IVN Helmond 0492 432921

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door IVN Helmond

Het IVN is het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Overal in het land bestaan lokale IVN-afdelingen die zijn aangesloten bij de landelijke vereniging. De vereniging organiseert activiteiten die schoonheid van de natuur te laten ervaren. Het streven daarbij is het stimuleren van plezier, verwondering en aandacht, betrokkenheid, zorg en verantwoordelijkheid voor natuur en milieu. Het IVN wil het natuur- en milieubesef bevorderen in de breedste zin van het woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *