Lezing over Huidkanker bij De Cirkel
Regelmatig vinden in De Cirkel aan de Evertsenstraat, het centrum voor leven met en na kanker, lezingen en bijeenkomsten plaats. Op woensdagavond 13 april was het de beurt aan dermatoloog Astrid Vredenborg van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Zij verzorgde een lezing over het effect van zonlicht op de huid en de diverse vormen van huidkanker, een vorm van kanker die steeds vaker voorkomt.
In haar lezing belichtte Astrid Vredenborg een scala aan onderwerpen, zoals de zon- en schaduwzijde van zonlicht en de voor- en nadelen van zonlicht. Maar ook welke huidtypes er zijn en wat zonlicht (UV-A en UV-B) doet met je huid. Daarnaast ging ze in op eventuele verouderingseffecten die door de inwerking van de zon kunnen optreden. En gaf ze informatie over zonnebrandcrèmes en welke crèmes je het best kunt gebruiken.
Diverse gradaties
We kennen drie bekende en vaak voorkomende vormen van huidkanker, variërend van licht en goed behandelbaar tot zwaar en moeilijker behandelbaar. Daarvan is het basaalcelcarcinoom de minst erge vorm. Deze is dan ook goed te behandelen. Ongeveer 70% van de mensen met huidkanker heeft deze vorm. Vervolgens is er het plaveiselcelcarcinoom, een vorm van huidkanker waarbij de behandeling al heel wat meer aandacht vergt. Ongeveer 20% van de mensen met huidkanker heeft met deze vorm te kampen. Ten slotte gaan bij de derde vorm, het melanoom, de alarmbellen echt rinkelen. Hierbij moet dan ook adequaat worden ingegrepen. Want als deze vorm eenmaal aan de wandel gaat in je lichaam, kan het wel eens ernstig fout gaan. Zo’n 10% van de mensen met huidkanker krijgt een melanoom. Verder zijn er ook nog enkele zeldzame vormen van huidkanker, bijvoorbeeld het merkelcelcarcinoom. Deze komt bij minder dan 1% van de Nederlanders voor.
Inwerkingstijd
Omdat huidkanker een inwerkingstijd nodig heeft, komt de aandoening soms pas na jaren tevoorschijn. Zodat je huidkanker gerust mag typeren als een sluipmoordenaar. Het is een vaststaand feit dat je maar heel moeilijk van huidkanker afkomt. Zo zie je dat op lichaamsdelen die in het verleden vaak en erg zijn verbrand, de plekken telkens weer tevoorschijn komen.
Hoe vaak komt het voor
Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 mensen te horen dat ze de ziekte hebben. Kortom, één op de zes Nederlanders krijgt ermee te maken. En het aantal patiënten neemt alleen maar toe.
Huidkanker herkennen
Je kunt huidkanker herkennen aan bijvoorbeeld een wondje dat niet geneest. Maar ook aan een ruw plekje dat niet weggaat, een bloedende moedervlek of een glazig knobbeltje. Daarom is het raadzaam om bij verdachte plekken en opvallende veranderingen altijd naar je (huis)arts te gaan. Als huidkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is er immers een goede kans op genezing.
Huidkanker voorkomen
Uiteindelijk vroegen veel aanwezigen bij de lezing zich af hoe je huidkanker kunt voorkomen. Daarvoor gaf Astrid Vredenborg diverse tips:
1. Draag in de zon beschermende kleding, een zonnebril en een hoed.
2. Smeer je huid een halfuur voordat je in de zon gaat in met zonnecrème, liefst met beschermingsfactor (SPF) 30 of hoger.
3. Gebruik voldoende zonnecrème en smeer elke 2 uur en na het zwemmen opnieuw.
4. Ga niet in de zon tussen 12.00 en 15.00 uur, als de zon op zijn hoogst is.
5. Ga niet onder de zonnebank en gebruik geen hoogtezon of solarium.
Kijk voor meer informatie over huidkanker bijvoorbeeld op de website van het KWF, www.kwf.nl/huidkanker.
Tekst en Foto’s, Henk van Dijk
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in jouw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00