Lezing over Peelrandbreuk bij IVN-Helmond

IVN afdeling Helmond organiseert in samenwerking met K.N.N.V. afdeling Helmond een lezing op donderdag 21 april om 20.00 uur. De lezing gaat over de Peelrandbreuk en wordt door twee sprekers gehouden in de kantine van speeltuin Helmond-West aan de Arbergstraat 85. Toegang is 2 euro, pinnen is mogelijk.

Voor de pauze zal geohydroloog Rimbaud Laperre vertellen over het ontstaan van deze breuk die Brabant en Limburg doorsnijdt. De Peelrandbreuk heeft bijzondere gevolgen voor de inrichting van het zgn. ‘breukenlandschap’. Aan bod komen o.a. het ontstaan van breuken, daaraan gerelateerde aardbevingen, effecten op de grondwaterstroming, het ontstaan van de unieke wijstgebieden en kansen voor flora en fauna. Tenslotte doet de heer Laperre suggesties om de breuken te benutten voor beter waterbeheer. Hij is verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en doet een promotie-onderzoek naar breuken.

Pauze

Na de pauze is het woord aan de heer Nico Ettema. Hij is ecoloog en zal inzoomen op de zgn. wijstgronden, die ontstaan doordat breuken in de bodem slecht waterdoorlatend zijn. Als gevolg daarvan wordt de grond boven de breuk nat en de lager gelegen grond droog. Hierdoor treden verschijnselen in het landschap op als roestbruin water in sloten, terreintredes en het voorkomen van karakteristieke planten en dieren. Deze zgn. wijsticonen zijn door de heer Ettema beschreven in een boek en hij zal er beelden van laten zien, ook van gebieden in de Helmondse regio.

Bron tekst en foto’s IVN-Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.