Enkele uren voor kerstavond,  was er op donderdagmiddag  24 december een speciale herdenking aan de Geldropseweg.  Er  vond   een bijzondere lichtjesactie plaats op het  Brits Ereveld aan de Geldropseweg. Het is een initiatief dat in 2015 al in Nederland is ontstaan, om al die (jonge)militairen die voor onze vrijheid zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog, te gedenken met het “Licht van de Vrijheid“.

Hoe het begon…..

Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten.

2020….

Dit jaar vieren we onze 75-jarige bevrijding van heel Nederland.  In september werd het bevrijdingsvuur  vanuit  Eindhoven naar het Brits Ereveld gebracht. Van hieruit werd het toen door lopers verspreid over de Peelgemeenten. Nu wordt het licht ontstoken, op alle graven, voor al die gesneuvelde Engelse militairen in de strijd voor onze vrijheid. Honderden mensen in Nederland, zijn op kerstavond  overal in Nederland in de weer om een lichtje te branden voor hen die het grootste offer brachten. De nationale teller staat momenteel op 375 locaties met een totaal van 14.412 graven, waar de lichtjes zijn gaan branden.

Hier is in 2019 het  initiatief  genomen, voor “ Lichtjes op Oorlogsgraven Mierlo ”,door Lody van den de Berg en Hanneke Stam. Zij hebben dit jaar de ondersteuning gekregen van het  Samenwerkingsverband van Peelgemeenten die ook hun medewerking verleende op 19 september jl. met het Bevrijdingsvuur door de Peel Death Valley. Hiertoe behoorden  ook Helmond, middels stichting Helmond 25 september 1944 , Mierlo Hout, Stiphout en Brouwhuis. Het is de bedoeling dat deze herdenking  ook jaarlijks zal gaan gebeuren in de toekomst, op 24 december. Hopelijk zijn we in 2021 bevrijd van die vijand Covid 19 en kunnen we de lichtjes weer met velen gaan aansteken.

De initiatiefnemers van de herdenking ‘Lichtjes Op Oorlogsgraven Mierlo’ hebben besloten om dit jaar, in het kader van en op advies van het RIVM, in verband met de heersende pandemie ‘Corona’, geen openbare herdenking te houden.

Donaties voor de kaarsen zijn zeer welkom. U kunt uw bijdrage storten op NL40 INGB 0000 1674 98 t.n.v. L.J. van den Berg met de vermelding ‘Donatie Kaarsen 24 december 2020 “Lichtjes op Oorlogsgraven Mierlo”

Op vrijdag 25 december, eerste kerstdag, en zaterdag 26 december, tweede kerstdag, kunt u de kaarsen, die ongeveer 48 uur branden, bij het Britse Ereveld Mierlo bezichtigen, dit alles is volledig op eigen risico. 

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 4 reacties

 1. Avatar
  Carlo Vereijken Reply

  Dit moet nooit vergeten worden dit waren de mensen die voor onze vrijheid gevochten hebben. Goed dat dit jaarlijks belicht wordt.

 2. Avatar
  Gert H.M. Bouten Reply

  Inderdaad een fantastisch eerbetoon voor al deze mensen, die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid. Dit initiatief moet daarom alleen al in stand gehouden worden.
  Henk, wederom dank voor de geweldige fotorapportage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *