Lieke Jongman uit Helmond studeert af op rouwkleding

De Helmondse Lieke Jongman is student van de eerste lichting International Fashion op het Summa College. De ambitieuze studente staat met een bijzonder examenproject op Crafted, het festival voor creatief vakmanschap in Eindhoven.

Nog niet zo lang geleden zag de wereld er heel anders uit voor Lieke Jongman (20). De Helmondse zat enkele maanden geleden in de afronding van haar stage bij een modebedrijf in Barcelona, toen ze met spoed moest worden opgenomen in het ziekenhuis. “Mijn organen raakten door een ernstige, zeldzame ziekte bijna allemaal ontstoken”, vertelt ze nuchter. “Specialisten vertelden dat ik in het uiterste geval aan dit zogeheten PID zou overlijden. Gelukkig waren ze er op tijd bij. Een spoedoperatie en de juiste medicatie voorkwam erger.”

Examen doen 

Liggend in een ziekenhuisbed in Barcelona, bedacht Lieke een examenproject, dat ze eind deze maand op festival Crafted in Eindhoven laat zien. Het is een ontwerpboek met begrafenis als thema. “Ik dacht: ‘Als ik dood ga, dan moeten mensen toch weten wat ze aan moeten op mijn begrafenis’”, zegt de fashionstudente.

Ondanks de ziekenhuisopname is Lieke vastberaden om af te studeren.  “Ik wil niet nog een jaar wachten voor alleen dat examen”, vertelt ze. De gedrevenheid van Lieke lijkt passend in een internationale modewereld, die naar buiten soms overkomt als bikkelhard en meedogenloos.

Vrijheid

Lieke zat op de openbare basisschool in Brandevoort en kwam via een Duitse middelbare school op het Summa College in Eindhoven. “Omdat we de eerste lichting van Summa International Fashion (SIF) zijn, was er nog een hoop te ontdekken. Dat gold voor ons studenten, maar ook zeker voor de docenten. Het mooie was, dat we enorm veel vrijheid kregen en dat is belangrijk in een creatief vak als mode”, vertelt de fashionista in spé.

Lieke kreeg twee weken de tijd voor haar examenwerk. Dat ze nu met een persoonlijk ontwerpboek op hét festival voor creatief vakmanschap staat, ziet ze als een kroon op haar studietijd bij het Summa College. “Als ontwerper of stylist wil je graag dat anderen zien wat je bedacht hebt”, zegt ze enthousiast. Lieke droomt van een uitdagende baan in de mode. Wat ze precies wil gaan doen is nog niet duidelijk, wellicht creative director zoals veel jaargenoten.

Crafted

Crafted is 30 juni in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven, het centrum van design, fashion en creatief vakmanschap. Het Summa College geeft met het festival maar liefst tweeduizend studenten uit creatieve beroepen een podium. Vanaf 17.30 uur is in vier hallen een uitgebreid programma met tientallen activiteiten. Het festival heeft dit jaar als thema: ‘Ontmoet de makers van de toekomst’.

Helmondse Lieke overleefde een levensbedreigende ziekte tijdens haar stage in Barcelona. ( Tekst: Merijn van Merriënboer)  (Foto: Bert Jansen)

 

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.