Nieuwe stadskunstenaar Luc de Graaf laat Helmonders lachen

Luc de Graaf  (62) is huisvader, vriend, komiek, muzikant en tekenaar. En ondertussen schrijft hij verhalen. Zo omschrijft de Helmonder zichzelf op zijn website. En daar komt nog wat bij. Hij is vanaf 1 januari 2022 de nieuwe stadskunstenaar van Helmond. Humor wordt de rode draad in zijn rol als cultuurambassadeur voor de stad.

Tahné Kleijn vervulde twee jaar lang die rol voor en in Helmond. Vanwege de coronacrisis kreeg ze daar nog een tussenjaar bij. De Helmondse fotografe mocht als eerste twee in plaats van één jaar stadskunstenaar zijn. Ook Luc de Graaf gaat die rol nu voor twee jaar invullen.

Een stadskunstenaar geeft samen met de inwoners, organisaties, scholen en bedrijven meer kleur en plezier aan de stad. Het zorgt voor verbinding. Verbinding door middel van kunst, tussen inwoners, met de stad en met de organisaties. Het kan ook een vliegwiel zijn voor tal van activiteiten. Het maakt dat op een andere manier naar onderwerpen wordt gekeken. Het kan de stad als geheel, de inwoners en ook de gemeente een spiegel voorhouden. Zo omschrijft de gemeente de rol van het stadskunstenaarschap.

Lachen

Luc de Graaf luisterde niet naar het advies van zijn dochter die zei: “Doe het maar niet, want dan kan ik niet meer over straat.” Hij vindt het een eer en legt uit waarom hij humor kiest als thema voor de komende twee jaar: “Humor relativeert en is nodig om het leven dragelijk te maken. Het doet wat met je, mentaal en fysiek. Samen met allerlei organisaties gaan we plezier en lol maken tijdens breed opgezette projecten. Steeds met de vraag: ‘Hoe krijgt de Helmonder zichzelf aan het lachen’.” De Graaf is in ieder geval van plan om contact te leggen met middelbare scholen. “Wat doet humor in een klas, waar lachen scholieren om”, is een mooi thema om te onderzoeken.”

Ook wil De Graaf aan de slag met andere Helmonders die van humor hun vak hebben gemaakt. “Bijvoorbeeld door filmpjes op te nemen van korte acties waarmee we de boel ontregelen. Dat is ook een effect van humor. Ook zijn er al ideeën over een Humor- of Lachfestival of een Smile-week. Nu al staat er een  voorstelling gepland op 10 oktober in het Speelhuis waarin De Graaf verhaaltjes, humor en muziek bij elkaar brengt.

Selectie

“Humor is overwonnen verdriet, en juist in deze tijd van Covid is humor niet alleen herkenbaar, toegankelijk, fijn en leuk, maar ook een medicijn. De Graaf stelde in zijn voorzet dat humor kunst is. Vandaar dat de selectiecommissie dit een mooi uitgangspunt voor 2022 vindt”, legt Jochem Otten uit. De commissie bestaat uit wethouder Andrew Harijgens (voorzitter), Diana van den Oetelaar (leerling Carolus Borromeus College), Arno Oberendorff (Adviesraad cultuur en beeldend kunstenaar), Jochem Otten (directeur Speelhuis en Cacaofabriek), en Nicole Vereijken (ambtenaar beeldende kunst).

Voor het stadskunstenaarschap trekt de gemeente voor elk jaar 15.000 euro uit. Na een jaar wordt samen met De Graaf besproken hoe het gaat en wat de verdere plannen zijn. Volgens Harijgens zou het kunnen dat bij bepaalde brede projecten waarin allerlei organisaties zijn betrokken, geld bijgelegd wordt. “We laten ons verrassen”, aldus Harijgens

Veelzijdig kunstenaar

De Graaf is een geboren en getogen Helmonder. Als kunstenaar is hij veelzijdig. Hij richt zich onder andere op film, muziek, schrijven, cabaret, veelal met een humoristische ondertoon. Ook serieuze onderwerpen gaat hij niet uit de weg. Maar ook zwaardere thema’s worden hanteerbaar door ‘lucht in het onderwerp’ te brengen. De Graaf treedt vaak naar buiten als een typetje, maar is ook bekend van het trio De mannen van achterom. Ook treedt hij vaak op in Lokaal 42 en met de band The Feliciano’s.

Meer informatie over Luc de Graaf is te vinden op zijn website: www.lucdegraaf.nl/

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *