Lucas Gassel terug naar de plek van zijn jeugd

In de Helmondse Lambertushof, een fraai kunstenaarspleintje achter de Lambertuskerk, staat sinds enige tijd een buste van Helmonds grootste kunstenaar Lucas Gassel (1488-1569). Het is gemaakt door  beeldhouwer Leo van Kraay. Ger Jacobs, voorzitter van de Stichting Genootschap Lucas Gassel Helmond licht toe: “Hij had er geen betere plaats voor kunnen kiezen.”

Jacobs vervolgt: “Lucas Gassel heeft zijn jeugd en de beginjaren van zijn volwassenheid  doorgebracht in Helmond. Aanvankelijk woonde hij  net buiten de Binderse Poort tussen de riviertjes de Ameide en de Aa, een gebiedje dat “tussen de Brugskes” werd genoemd. Daarna kocht zijn vader een huis aan de Markt tegenover het klokhuis op nauwelijks 150 meter van de Lambertuskerk. Daar leerde Lucas van zijn vader de grondbeginselen van het schilderen. Als opgroeiende jongen heeft hij vanuit de Markt,  samen met vriendjes, Helmond verkend; zowel buiten als binnen de wallen. Zo moet hij ook in het gebied rond de Lambertuskerk geweest zijn op de plaats waar hij nu door Leo van Kraay is vereeuwigd.”

“In zijn deftige kledij van meester-schilder van het Brusselse Lucasgilde kijkt hij naar de apsis van de kerk. Maar kijkt hij ook echt”, vraagt Jacobs zich af. Hij schrijft verder: “Het lijkt eerder alsof hij wegdroomt naar het begin van de 16de eeuw. Je ziet hem met een verholen glimlach terugdenken aan zijn jeugd, aan de kleine stad Helmond met zijn kerk, zijn markt, zijn kasteel, zijn wallen en de riviertjes die er als grachten omheen stroomden. Of denkt hij aan de kwajongensstreken die hij samen met vrienden uithaalde: appels stelen uit de tuin van de pastoor of veeboeren op de Markt voor de gek houden? Zijn gezichtsuitdrukking vertelt dat het dierbare herinneringen zijn.

Hij staat er helemaal op zijn plaats; dat beeld in het centrum van Helmond, van een Helmonder, door een Helmonder en voor Helmonders,” besluit Ger Jacobs zijn verhaal.

De buste van Lucas Gassel, gemaakt door Leo van Kraay. (Foto: Henk van Dijk)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Leo de Bruyn Reply

    Bedankt voor het plaatsen op de website van de Helmondse omroep. Komt het ook in tv programma’s te zien?

    • DitisHelmond Paula van Hout - Redactie Reply

      Vooralsnog blijft het bij dit bericht op de site en een samenvatting op tekst-tv. We hebben er niet gefilmd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.