Lucas Gassel wordt in brons gegoten

In dit Lucas Gassel Jaar kreeg de ‘Meester van het Landschap’ de aandacht die hij verdient. Programmamanager Lian Duif: “Met de viering verbinden we Gassel voor altijd aan Helmond, aan zijn streek de Peel, aan Brabant en Nederland.” Zo kreeg Lucas Gassel een plek in de nationale en internationale campagne rond de Brabantse Meesters van VisitBrabant, samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh. De initiatiefnemers van het Lucas Gassel Jaarrichten een Lucas Gassel Genootschap op. Met als eerste activiteit het vereeuwigen van Lucas in brons in het voorjaar van 2021, een initiatief van Openlucht Galerie Helmond. 

Stichting Lucas Gassel kijkt trots terug op een meesterlijk jaar. Postuum inspireerde de Helmondse landschapsschilder Lucas Gassel diverse kunstenaars en culturele instellingen. Door de samenwerking met Museum Helmond en stedelijke instellingen ontstond er een stadsprogramma waarbij een breed publiek kennismaakte met Lucas Gassel. Stichting Lucas Gassel weet zeker dat de Brabantse Meester in Helmond blijft.

“Het was in alle opzichten een meesterlijk jaar”, zegt Betty van de Walle, voorzitter van Stichting Lucas Gassel. “Meesterlijk omdat Museum Helmond voor de eerste keer, wereldwijd gezien, het werk van Gassel samenbracht in een overzichtstentoonstelling. Meesterlijk omdat we – ondanks Corona – met vereende krachten en de nodige flexibiliteit een prachtig herdenkingsjaar hebben georganiseerd.” Om de aandacht voor Lucas Gassel levend te houden, blijft de Lucas Gassel stadswandeling van Heemkundekring Helmont bestaan.

Corona-proof stadsprogramma

Samen met Helmondse instellingen stelde Stichting Lucas Gassel een gevarieerd programma samen voor een corona-proof dagje uit voor jong en oud. Een belevingsroute door de Helmondse binnenstad in de voetsporen van Lucas Gassel, langs exposities zoals de archeologische vondsten ‘Bij Lucas aan Tafel’, het kijkkisten project ‘De nieuwe Lucas Gassel’, de expositie ‘Lucas Gassel Revisited’ in de Cacaofabriek, het ‘Lucas Goes Urban’ kunstwerk van UrbanMatterz en de buitenexpositie ‘Goeikes – Het jaar van Lucas Gassel’. Culinair ‘omlijst’ in samenwerking met Helmondse restaurants.

Een digitale terugblik op een geslaagd herdenkingsjaar van de Helmondse meester-schilder van het landschap is hier te bekijken.

Een fragment van de expositie Lucas Gassel (Foto: Henk van Dijk)

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *