Luchtalarm: Helmond wil luchtkwaliteit verbeteren

Daar waar de Randstad nog profijt heeft van de aanwaaiende schone zeelucht, moet deze regio het zonder doen. En dát is te merken aan de luchtkwaliteit. Ook in Helmond is daarom sprake van ‘luchtalarm’. Reden voor de gemeenteraad om een podiumbijeenkomst te organiseren rondom dit thema.

Plan van aanpak

Ruim een jaar geleden heeft Helmond het Schone Lucht Akkoord mede ondertekend. Het doel daarvan is om in 2030 de luchtkwaliteit verbeterd te hebben waardoor minimaal 50% gezondheidswinst wordt geboekt. Daarvoor dient nogal wat te gebeuren. Reden voor het stadsbestuur om met een Plan van aanpak Luchtkwaliteit op de proppen te komen. In dit plan worden maatregelen aangekondigd op het gebied van industrie en landbouw (terugdringen geurhinder), mobiliteit (autoluw centrum) en huishoudens (terugdringen overlast houkachels en vuurwerk). Daarnaast neemt Helmond deel aan het project ‘innovatief regionaal meetnet luchtkwaliteit en geluid’ waarbij met sensoren op verschillende plekken in de stad de luchtkwaliteit wordt gemeten.

Pilot schone lucht wijk Brainport Smart District

Als onderdeel van het Schone Lucht Akkoord wordt in de wijk Brainport Smart District (Brandevoort) onderzocht wat erbij komt kijken om een nieuwbouwwijk houtstookvrij of houtstookarm te maken. Daarbij wordt onder meer vol ingezet op voorlichting waarbij bewoners via social media gewezen zal worden op de effecten van houtstook op de gezondheid voor stoker en omwonenden.

Kasteel Traverse

Daar waar Eindhoven zich nog gelukkig mag prijzen met een ‘ring’, worstelt Helmond tot op de dag van vandaag met een drukke weg dwars door de stad. Kasteel Traverse blijkt uit metingen het meest vervuilende deel van de stad. Volgens wethouder Antoinette Maas (Duurzaamheid, Mobiliteit en Cultuur) was de rode draad van de bijeenkomst dan ook het autoverkeer in onze stad. De komende jaren dient er een mobiliteitstransitie plaats te vinden waarbij accenten komen te liggen op Openbaar Vervoer (4 stations biedt mogelijkheden), fietsgebruik (Helmond weer fietsstad) en maatregelen om een autoluw centrum te creëren.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Henk Klarenbeek - Redactie

Henk Klarenbeek Afd. Redactie Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *