Luierinzameling bij kinderdagverblijven in Helmond

Ouders in Helmond kunnen wegwerpluiers van hun kinderen vanaf 1 maart inleveren bij diverse kinderdagverblijven. Sinds juni was het al mogelijk om de luiers gratis in te leveren op de milieustraat. Beide opties zijn een tegemoetkoming aan ouders om een kostenstijging van de afvalstoffenheffing te beperken. De organisatie van de luierinzameling duurde langer dan verwacht. Een jaar geleden werd hiervoor in de gemeenteraad een motie ingediend.

Wethouder Gaby van den Waardenburg: “Nu kunnen we efficiënt en gebruiksvriendelijk luiers gescheiden inzamelen in alle wijken van Helmond. Hopelijk gaan zoveel mogelijk jonge ouders hier gebruik van maken en kunnen we op termijn deze aparte afvalstroom duurzaam verwerken.”

In elke wijk is minimaal één locatie waar men luiers kan inleveren. Alleen voor het centrum is de locatie nog onder voorbehoud.  Een overzicht van alle locaties waar inwoners luiers kunnen inleveren staat op www.helmond.nl/luiers

De luiers mogen alleen ingeleverd worden in speciale luierzakken. Deze luierzakken zijn gratis verkrijgbaar bij alle deelnemende kinderdagverblijven, de Stadswinkel, ’t Cour en de milieustraat. In de luiercontainers mogen alleen baby- en peuterluiers en billendoekjes. Incontinentiemateriaal, stomamateriaal, maandverband en tampons mogen niet in de luiercontainers, maar bij het restafval thuis.

Organisatie

Eind februari vorig jaar is via een motie in de raad tot inzameling van luiers besloten. In mei is de manier waarop dit uitgevoerd moest worden door college en raad vastgesteld. Na een inventarisatie bij de kinderdagverblijven, moesten er ook afspraken gemaakt worden over de ledigingsfrequentie van de luiercontainers, met zowel de kinderdagverblijven als de inzamelaar. Voor de plaatsing van de containers en de locaties was bestuurlijke besluitvorming nodig.

Met wasbare luiers

Wegwerpluiers veroorzaken veel restafval. Een andere manier om het afval van wegwerpluiers te beperken, is het gebruiken van wasbare luiers. Daarmee kan honderden kilo’s restafval per jaar worden bespaard. En gezinnen besparen honderden euro’s over de hele periode dat het kind luiers draagt.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Jacqueline Reply

    Super bedankt
    Ik ben blij dat mijn aanvraag toch gedaan wordt schild veel mensen geld voor de container
    Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *