Trudie Broos, maakster borstbeeld Lucas Gassel bij Kunstlokaal42

Een nieuwe editie van Kunstlokaal42 is woensdag 20 oktober. Te gast zijn dan voorzitter Ger Jacobs en secretaris Wim Raaijmakers van Stichting Genootschap Lucas Gassel, kunstenares Trudie Broos en haar man Noud Peters. Trudie Broos maakte het borstbeeld van Lucas Gassel. Dat wordt 16 oktober onthuld in het Burgemeester Geukerspark.

De negenenzeventigste editie van Kunstlokaal42 staat in het teken van het ontstaansproces van de bronzen buste, gemaakt door kunstenares Trudie Broos. Haar dochter Mette Peters (filmdocent aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht) en haar echtgenoot Noud Peters hebben dit proces in een filmdocumentaire vastgelegd. Die wordt getoond en voorzien van commentaar. Na afloop is er ruimte voor discussie.

Nieuwe stichting

De avond wordt afgetrapt met Ger Jacobs en Wim Raaymakers van de begin 2021 opgerichte Stichting Genootschap Lucas Gassel. Deze neemt het stokje over van Stichting Lucas Gassel, organisator van het Lucas Gasseljaar in 2020. Die is inmiddels ontbonden, en blij dat haar werk voor de lange termijn wordt voortgezet. Het Genootschap stelt zich ten doel de naam en het werk van Lucas Gassel van Helmont op diverse manieren levend te houden, in Helmond, maar ook erbuiten. De eerste activiteit van het Genootschap was het realiseren van een borstbeeld van Lucas Gassel.

Voor het maken van dit borstbeeld viel de keuze op Trudie Broos, woonachtig in St. Oedenrode. Ze maakte eerder de borstbeelden van de Helmondse componisten Matthijs Vermeulen en Alphonse Stallaert. Die stonden oorspronkelijk op het oude Speelhuisplein, maar inmiddels in het Burgemeester Geukerspark. Trudie’s aandacht gaat vooral uit naar het menselijk gelaat. Hiervan getuigen de vele portretten die zij heeft vervaardigd, zowel in klei, brons als in hout en steen. “De veranderingen en de sporen die het leven achterlaten op een gezicht, de uniciteit en het onvervangbare van een persoon vastleggen, blijft een voortdurende uitdaging.” In opdracht van de gemeente Eindhoven vervaardigde Trudie Broos in 2014 een borstbeeld in brons van koning Willem-Alexander. En nu dus voor Stichting Genootschap Lucas Gassel een borstbeeld van Helmonds grootste kunstenaar Lucas Gassel van Helmont.

Trudie vertelt over de opdracht, hoe het beeld tot stand is gekomen en over haar werkwijze. Dit gehele proces is door haar man Noud Peters en dochter Mette Peters gefilmd.

Nieuwe rubriek: het biermoment.

Op het eind van de avond vertelt Jurr Buinck, uitbater van Lokaal42 en groot bier ook te proeven.

Het is nog steeds nodig om te reserveren. Dat kan via lokaal42@gmail.com. De toegang is en blijft gratis.

Foto: via Kunstlokaal 42

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Austeja Jonikate - Redactie

Ik ben Austeja en ik kom uit Helmond. Ik studeer journalistiek in Utrecht en ik ben een van de nieuwe aanwinsten van DitisHelmond.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *