Monumentenwerkgroep Helmond is bang is dat Helmond ‘het Manhattan aan de Aa’ wordt. Maar die angst lijkt er in de gemeenteraad niet te zijn. Wim Rompers maakte namens de werkgroep gebruik van zijn inspraakrecht en uitte de angst voor teveel hoogbouw in Helmond. Daardoor zal volgens hem het historisch centrum verloren gaan.

Dat bleek na uitleg van wethouder Erik de Vries tijdens de raadsvergadering van woensdag 11 november toch anders te liggen. De gemeenteraad ging akkoord met de herijking centrumperspectief met 31 stemmen voor en 3 stemmen tegen.

Wethouder Erik de Vries vertelde eerder al dat Helmond, ook al heeft het grote plannen, gewoon Helmond blijft. Met het nieuwe plan moet de inwoner weer gaan genieten van de stad. Het autoluwe centrum moet een mix worden van bedrijvigheid, horeca, wonen, vrije tijd en nog veel meer. Een kleur die veel terug zal gaan komen is groen. Met de Oude Aa als middelpunt, moet er in de komende jaren meer natuur terugkomen in het centrum van Helmond. “Het historisch centrum gaat veel mensen aan het hart, ook bij ons”, zei wethouder Erik de Vries woensdagavond. “We kiezen vanavond voor een potloodschets, de definitieve tekening komt in het bestemmingsplan.”

Tekst gaat verder onder video

Bouwhoogten

Het vaststellen van de bouwhoogtes voor het centrum van Helmond, waar ook Rompers in zijn bijdrage over repte, bleek niet definitief te zijn in het centrumperspectief. “Het perspectief is een visie en dus niet definitief. We kunnen dus nog veel aanpassen als we bij de bestemmingsplannen aankomen”, legde wethouder Erik de Vries uit.

Centrum

Een aantal ander aanpassingen in het centrum zijn de vier verkeerslussen (P-routes) richting het centrum en in 2022 moet er een nieuwe brug in het verlengde van de Waardstraat liggen. In 2030 moet dit plan resulteren in een centrum als aantrekkelijke ontmoetings- en verblijfsplek met veel groen, water en plek genoeg om te spelen.

De Oude Aa is al te terug gekeerd in het Burgemeester Geukerspark. Foto: Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Liam Toll

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *