Op zondag 18 september was er van 13.00 tot 18.00 uur, een speciaal festival “Music meets Art” in en om het Speelhuis, op basis van de jubileumviering van 70 jaar Mannenkoor Lambardi. Tijdens deze middag waren er tal van optredens op diverse podia binnen en buiten, bij het Theater Het Speelhuis. Had de organisatie gerekend op mooi weer deze zondagmiddag, dit was een grote tegenvaller, want de regen viel met bakken uit de hemel. De trailer waarop muziek gemaakt zou worden, bood niet voldoende bescherming voor de musici. De kramen met al hun Art artikelen, moesten worden afgedekt. De eerste foto’s in deze reportage, geven een beeld van het afschuwelijk weer deze middag.  Natuurlijk was het Mannenkoor Lambardi zelf ook van de partij. Maar ook was Stadsharmonie Phileutonia, met diverse geledingen zoals slagwerk, jeugdorkest en blaasorkest, de solisten Laetitia Gerards en Raoul Steffani, Theaterkoor Nutsz, Zanggroep Pabo en Straatmuzikant Di Stefano die van zich lieten horen.

Mannenkoor Lambardi historie

 In 1952 is het koor, onder de naam Helmonds Koor 1952, opgericht en in 1960 werd de naam gewijzigd in Mannenkoor Lambardi vernoemd naar de Italiaanse componist Camillo Lambardi. In 2005 ging Gelegenheidskoor Camillo als onderdeel van Lambardi van start.
In de achterliggende jaren waren het vernieuwen van het repertoire, het bewaken van de kwaliteit en  het aantrekken van nieuwe leden steeds weer belangrijke speerpunten. De succesvolle workshop en lessen koortraining van dit jaar zijn een voorbeeld hiervan. Het koor telt inmiddels weer ruim 80 actieve zangers. De nieuwe leden vormen, samen met enkele ervaren Lambardi zangers, een projectkoor. Tijdens het festival bracht dit projectkoor het geleerde in de praktijk.
Lambardi staat vanaf oktober 2019 onder leiding van dirigent Jules Luesink en de vaste begeleider op piano is Leon Dijkstra.

Stadsharmonie Phileutonia

De Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia bestaat binnenkort 175 jaar en weet dus als geen ander hoe het is om een jubileum te mogen vieren. Phileutonia telt op het moment ongeveer 200 leden die zich in verschillende geledingen bezighouden met het maken van muziek. Er is plaats voor elke leeftijd en voor elk niveau. Zo zijn er het Pieporkest voor de allerjongsten, het Opleidingsorkest (Philbee), diverse slagwerkgroepen en kapellen en het Harmonieorkest.

Met elkaar hebben de leden één doel: samen muziek maken op een zo hoog mogelijk niveau voor het plezier van de muzikanten en van het publiek.

Naast een groot aantal concerten en optredens in de eigen stad maakten de leden van de harmonie ook concertreizen naar het buitenland en onlangs nog naar Oostenrijk, waar ze in het prachtige bergdorp Brand 3 optredens verzorgden. De vaste dirigent van het Harmonieorkest is Dirk van de Weijer.

Tijdens het festival `Music meets Art` waren alle verschillende geledingen van de harmonie te beluisteren, tijdens de openbare optredens in en rond het Speelhuis.

Sopraan Laetitia Gerards

Laetitia Gerards groeide op in een muzikaal gezin in Helmond. Al op vijfjarige leeftijd begon ze met spelen op cello. In 2013 besloot ze zich uitsluitend op klassieke zang toe te leggen en begon ze haar studie aan het conservatorium in Amsterdam. In mei 2016 studeerde Laetitia summa cum laude af voor haar bachelor.
In 2013 won Laetitia de eerste prijs op het Junior Deutekom Concours en het Prinses Christina Concours. Een jaar later ontving ze de Young Talent Award van het Koninklijk Concertgebouw.
Het repertoire van Laetitia is aanzienlijk, maar ze zingt vooral opera en musical. In 2019 debuteerde ze bij de Nederlandse Reisopera waar ze pas nog een rol had in de komische opera “Bruid te koop”. Velen kennen haar van optredens op de Nederlandse televisie zoals op Bevrijdingsdag in 2021 bij de Nationale Dodenherdenking. De aanwezige bezoekers genoten van haar optreden.

Bariton Raoul Steffani

Raoul Steffani, is een van de grootste zangtalenten van Nederland en is actief op zowel het opera- als concertpodium in binnen- en buitenland. Hij studeerde o.a. aan de Universität für Musik in Wenen en aan het Conservatorium in Amsterdam. Na de Dutch National Opera Academy werd hij lid van de Studio van de Opéra National de Lyon.
De Volkskrant schreef in 2021 Raoul is met zijn warme, egale baritonstem en gevoeligheid voor tekst een gedroomde liedvertaler. Hij heeft opgetreden in vele grote concertzalen in binnen- en buitenland zoals in Amsterdam, Utrecht, Hamburg, Athene, Los Angeles, San Francisco, Parijs, München en Wenen. Ook van zijn optreden, heeft het aanwezige publiek ruimschoots kunnen genieten.

Theaterkoor Nutsz

Dit enthousiaste en bevlogen koor legt zich toe op het beoefenen van podium en theaterkunst. Het koor is in 2008 eerst begonnen met aanbod in de leeftijd van 16 t/m 55 jaar. In 2013 volgde een proef uitvoering met jonge kinderen wat geleid heeft tot een educatie tak voor kinderen. Onder leiding van Danny Mikesz en het artistieke team zijn er inmiddels vijf groepen actief: de ukkepukken, de jeniemienies, mini’s, tieners en volwassenen. Alle groepen werken aan zang, spel en dans/beweging. Ze krijgen les van gediplomeerde ervaren docenten. Door de vele mooie optredens in o.a. het Speelhuis is Nutsz inmiddels een begrip in Helmond en daarbuiten. Diverse groepen hebben tijdens het festival, het publiek, van hun artistieke kwaliteiten kunnen laten genieten en het publiek was er zeer mee ingenomen.

Zanggroep PABO

Pabo is zag in 1969 het levenslicht als jongerenkoor in de Goede Herder parochie in Helmond Oost. In de loop van de jaren heeft het koor zich losgemaakt van de kerk en onder de naam Zanggroep Pabo heeft het koor zich ontwikkeld tot een allround zangvereniging. De ca. 70 enthousiaste leden variërend in leeftijd van 8 tot 50-plus vormen zowel het Pabo-Koor als Pabo-Junior en worden door een eigen band begeleid. De muzikale leiding is in handen van Erik van Vugt en bij Pabo-junior Tina Brouwers. Ook boekten ze veel succes bij het aanwezige publiek

Kindermuziektuin

De Kindermuziektuin van Saskia Martens, op een evenement, levert gegarandeerd vrolijke gezichten op. Zo ook tijdens het Music meets Art festival, op deze zondag. Kinderen kunnen op een speelse manier kennismaken met het maken van muziek. Ze kunnen lekker spelen, geluid ontdekken, luisteren, voelen, bewegen, experimenteren en zelf doen. Kinderen kunnen zich heerlijk muzikaal uitleven op muziekinstallaties en met spellen. Ga op ontdekkingstocht en het maakt niet uit of je wel of niet al een instrument bespeelt. Lol maken, leren en samen muziek maken tegelijkertijd. Zo kunnen ze zelf ervaren waarmee ze in de toekomst verder willen.

Ondanks het slechte weer, kan Lambardi toch terug zien op een geslaagde middag. Het aanwezige publiek heeft binnen in het Speelhuis, toch kunnen genieten van het optreden van de muziekgezelschappen die optraden.

Tekst, en Foto’s, Henk van Dijk ,Lambardi

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk. Hartelijk dank voor deze mooie foto-impressie. Lambardi had blijkbaar alles uit de kast gehaald voor deze jubileum viering Het is dan wel altijd jammer wanneer het weer niet meezit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.