Marie Vincent met haar 102 jaar oudste van Helmond

Marie Vincent uit Helmond viert vandaag haar 102-de verjaardag. Dat moet in coronastijl, dus met weinig bezoek. Maar wel met de aandacht die ze verdient. Uiteraard van haar familie, weliswaar op gezonde afstand, maar zeer gemeend. Vanavond mag ze bij een zoon heerlijk gaan eten. Maar ook de burgemeester belde. Volgens haar klopt het dat Marie de oudste van Helmond is.

Marie werd in 1919 geboren als tweede kind in een gezin van vijf kinderen. Haar jongere zus Gonnie (Goen), was haar beste vriendin. Haar jongste broer Antoon was timmerman en is gestorven toen hij 36 was. Andere broers waren Theo en Jan.

Het gezin woonde in de binnenstad van Helmond: in de Wolfstraat, de Bindersestraat en de Jan Stevensstraat Ze ging altijd naar de Sint Jozefkerk en daar wil ze ook begraven worden. Ma liep via het Ketsegengske naar de Mariaschool op de Markt. Ze kreeg les van de zusters van Liefde.

Na de lagere school werd ze geacht te gaan werken. Dat deed ze onder andere als oppas op de Mierloseweg. Ook heeft ze een jaar of tien in het Badhuis aan de Pastoor van Leeuwenstraat gewerkt op de damesafdeling.

In de oorlog ging ze regelmatig brood en deeg halen op de fiets in Milheeze. Ze kreeg dan veel extra’s toegestopt en verstopte dat dan onder haar kleren. Aan het einde van de oorlog ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot Frans Vincent. Hij sloot zich daarna aan bij de Prinses Irene Brigade om te vechten tegen de Duitse bezetters. Dat vond Marie niet fijn. Gelukkig was de oorlog snel afgelopen.

Kinderen

In 1950 zijn Marie en Frans getrouwd. Samen kregen ze vijf kinderen: Hans, Anne-Marie, Jos, Edmond en René. Na twee jaar op een bovenwoning in de Margrietlaan te hebben gewoond, kregen ze een huis op het Rozenhof. Hier woonden ze 52 jaar tegenover het voormalig bejaardenhuis “Het Rozenhof”. De kinderen liepen dwars door het bejaardenhuis naar school toe.

Daarna verhuisden ze naar de Torenstraat met zicht op de Watertoren. Daar is Frans in 2011 overleden. Ze waren toen bijna 62 jaar getrouwd. Marie heeft negen kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen.

Zwemmen

Marie heeft in de oorlog op de mandoline gespeeld, maar deze ging kapot toen ze tijdens de verduistering naar huis liep en ze in het donker tegen een lantaarnpaal aanbotste. Ze heeft op latere leeftijd nog dansles genomen en haar zwemdiploma gehaald. Haar man stopte met beide activiteiten, maar Marie is nog tientallen jaren blijven zwemmen tot haar 92ste. Ze was er erg trots op dat ze de oudste was op de zwemclub. Na het zwemmen ging ze bij haar zus Goen kaarten; Amerikaans jokeren. Dat deden ze al veel in hun ouderlijk huis en nu speelt ze dat nog steeds en met veel succes.

Marie had altijd haar huishouden prima op orde en is erg positief ingesteld. “Ik ben dankbaar voor elke dag die ik krijg!” is een beroemde uitspraak van haar.

Tot haar 98-ste heeft Marie op zichzelf gewoond. Inmiddels woont ze al drie jaar in het Hurkhuis in de Hurksestraat.

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. van Lierop Maarten Reply

    Ik heb de familie goed gekent. We zijn vrienden sinds geboorte. Zelfs n’a verhuizing Baar Belgie hebben we continu contact gehouden.
    Vêle kusjes aan moeder Vincent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *