We hebben er in Helmond weer 12 gedecoreerden bij gekregen. Bij deze was ik persoonlijk betrokken en heb deze bijgaande reportage van hem gemaakt. Hierbij ook de feiten waarom hij zijn onderscheiding, dik heeft verdiend.

Mario Coolen is vooral bekend als fotograaf en oprichter van Railcam.nl. Binnen de Mierlo-Houtse gemeenschap heeft hij veel werk verricht. Hij is sinds midden’90 actief voor wijkraad Mierlo-Hout. Coolen nam in 2011 zitting in bestuur en commissie Groen. Hij is voorzitter van de commissie “Historisch bewustzijn en wijkaankleding” en stond aan de wieg van de oprichting van het wijkweekblad De Loop.

Als oprichter en medeorganisator van het jaarlijkse Wapenfeest Mierlo-Hout zorgt Coolen voor waardering van de vele vrijwilligers en verenigingen in de wijk.  Voor Parochie Heilige Damiaan de Veuster zet hij zich in voor restauratie en onderhoud van oorlogsgraven. Hij is nauw betrokken bij de organisatie van de bevrijdingsvieringen jaarlijks in september met de strijders en familie van toen. Vanaf 2010 is hij fotograaf en mede-uitgever van parochieblad Damiaan.

Coolen onderhoudt ook de contacten als gastdocent met twee basisscholen om het oorlogsverleden en het belang van leven in vrijheid bij de jeugd onder de aandacht te brengen. In 2004 maakte hij plannen voor een herdenkings- cq. oorlogsmonument dat uiteindelijk in 2011 gereed kwam. Verder is hij voorzitter van het Stichtingsbestuur Herdenkingsmonument Mierlo-Hout. Rond het monument zorgt hij vrijwel dagelijks voor onderhoud van de tuin.

Foto’s en tekst Henk van Dijk

Video interview klik hier

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 1 reactie

 1. Avatar
  j.h.w van stiphout Reply

  hallo Henk,

  weer een mooie fotoreportage van de koninklijke onderscheiding van Mario Coolen.

  en ook zoals je zei dik verdiend voor de vele werkzaam heden.

  Mvgr. Jos van stiphout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *