Meer actie voor jeugd in binnenstad om verveling tegen te gaan

Tijdens de zomervakantie zet de gemeente Helmond in op meer actie voor de jeugd om verveling tegen te gaan. Jipp+ en de LEVgroep zijn hier al mee bezig. Prettig wonen en verblijven in de binnenstad, Heistraat en omgeving, dat is het doel waar door gemeente, politie en jongerenwerk samen aan gewerkt wordt.

Daar kon de gemeenteraad dinsdagavond wel goedkeuring aan geven. Aanleiding voor de bijeenkomst was het ‘Aanvalsplan’. De raadsleden kregen over dit plan uitleg van burgemeester Elly Blanksma, samen met onder andere twee politiechefs van het basisteam Peelland.

“Wat is er in onze binnenstad en Heistraat aan de hand?” vroeg de gemeenteraad zich in februari al af. Dit is inmiddels uitgezocht. Het zogenaamde ‘Aanvalsplan’ is de uitkomst van gedegen informatie verzamelen bij alle betrokkenen uit de binnenstad.  Alle problemen worden de komende tijd in samenhang aangepakt. Raadslid Yalcin Yeyden (CDA) vond voor zo’n positieve aanpak de benaming ‘Aanvalsplan’ niet passend. Burgemeester Blanksma reageerde daarop: “Dan noemen we dit plan vanaf nu ‘Versterkingsplan’.“

Helmond komt met dit ‘Versterkingsplan’ na de rellen in juni waarbij jongeren met elkaar op de vuist gingen. Er wordt nu extra energie gestoken in de aanpak van die rondhangende jongeren, maar ook worden drugsgebruik, drugshandel en ander sociaal ongemak onder handen genomen. Ook de verkeersveiligheid wordt verbeterd. Er wordt extra gecontroleerd en om hard rijdend verkeer terug te dringen, wordt gedacht aan een andere inrichting van de Heistraat.

Grenzen stellen

De gemeente heeft een coördinator aangesteld om problemen aan te pakken. Jongeren krijgen daarbij veel aandacht. Binnenkort worden er ook jeugdboa’s ingezet. Zij gaan het gesprek aan en werken samen met jongerenwerkers. Er wordt stevig opgetreden als jongeren zich misdragen. Echter er worden niet alleen grenzen gesteld en gestraft, er worden ook perspectieven geboden. Zodat jongeren die gemakkelijk in de verleiding komen tot bijvoorbeeld drugscriminaliteit, de kans krijgen om een en ander anders aan te pakken.

Om te weten wat er onder de jongeren leeft, wordt op Heistraat 125 een inlooppunt ingericht waar iedereen terecht kan voor contact, informatie, maar ook voor het melden van misstanden. De Heistraat moet wat betreft Blanksma weer een ‘transparante’ winkelstraat worden. Naast alle genoemde maatregelen is er al cameratoezicht dat voorlopig blijft.

Tekst: Emelie Vogel

Foto: Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *