Meer dan 1 op de 15 jongeren in Helmond potentiële drugscrimineel

Maar liefst 162.000 jongeren in Nederland lopen veel risico om in de drugscriminaliteit te belanden. In sommige wijken gaat het om meer dan 1 op de 8 jongeren tussen de 8 en 23 jaar. In de gemeente Helmond wonen 1.260 jongeren tussen de 8 en 23 jaar die een grote kans hebben om in de drugscriminaliteit te belanden. Dat blijkt uit cijfers van Zicht op Ondermijning die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op een rij heeft gezet.

Het gaat om 7,2 procent van alle jongeren in de gemeente. Dat is hoger dan het gemiddelde in Nederland. Het aandeel is het hoogst in Helmond-West.

Zicht op Ondermijning doet in opdracht van overheden data-onderzoek naar criminele ondermijning. Bekeken werd in hoeverre jongeren overeenkomsten hebben met het profiel van drugsverdachten die in aanraking zijn geweest met de politie. Zo blijkt het risico bijvoorbeeld groter bij voortijdige schoolverlaters of jongeren die eerder in contact zijn geweest met Bureau Halt.

Risicoprofiel

Uit de cijfers blijkt dat 7,2 procent van de jongeren in Helmond in grote mate voldoet aan het risicoprofiel. Dit wil niet zeggen dat al deze jongeren crimineel zijn. De onderzoekers vergeleken het profiel van deze jongeren met dat van verdachten van drugsdelicten. Uit de analyse komt naar voren dat 1.260 jongeren uit Helmond meerdere kenmerken hebben die een verhoogd risico op drugscriminaliteit geven.

Helmond-West

In de wijk Helmond-West is de problematiek van risicojongeren het hoogst: 13,7 procent van de jongeren heeft veel kenmerken die overeenkomen met drugsverdachten en zijn dus potentiële jonge aanwas voor crimineel gedrag. In totaal wonen er volgens de berekening van Zicht op Ondermijning 110 hoog risicojongeren in Helmond-West. Het is echter niet de wijk waar ook de meeste jongeren wonen met een hoog risico. Dat is Binnenstad, met 270 jongeren.

Foto: eind januari  2021 gingen relschoppers op pad in het centrum van Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.