‘Meer steun nodig voor de horeca’

Erik de Vries is wethouder Centrumontwikkeling. Hij schrijft geregeld een column voor Dit Is Helmond over de ontwikkelingen in het centrum van Helmond.

“Daar gáán we weer. Ik weet niet hoe het u verging, maar dat was het eerste dat ik dacht toen ik op 12 november naar de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge keek. Waar het er in september/oktober even op leek dat we het ergste gehad hadden en dat corona niet langer ons leven zou bepalen, zijn we nu terug bij af. In de afgelopen twee weken is de situatie nog verder verslechterd. Ondanks alle vaccinaties lopen de besmettingen hard op en de ziekenhuizen vol. We ontkomen niet aan extra maatregelen om het virus terug te dringen, maar oh wat balen we daar allemaal van.

Als portefeuillehouder horeca doen de gevolgen voor deze sector mij enorm veel pijn. Ik vind dat de horeca onevenredig hard wordt geraakt. Ik loop regelmatig een rondje door de stad en vraag dan aan ondernemers hoe het met hen gaat. In de afgelopen weken heb ik veel, te veel, hartverscheurende verhalen gehoord. Horecaondernemers zitten er financieel én mentaal doorheen. Ze staan met hun rug tegen de muur en weten niet meer hoe het verder moet. Veel bedrijven staan op het punt van omvallen. Dat kunnen we niet laten gebeuren. Want wat blijft er over van een centrum zonder de gezelligheid van cafés, restaurants, lunchrooms, barretjes, ijstentjes en nachtclubs? Helemaal niks. Dan wordt het een saaie en doodse bedoening.

Daarom hebben we samen met de horecaondernemers deze week een brief geschreven aan het kabinet en de Tweede Kamer. Daarin roepen we het kabinet op om meer steun te geven aan de horeca en om maatwerk mogelijk te maken. Dat maatwerk is nodig omdat horecabedrijven onderling heel verschillend zijn en dus ook allemaal iets anders nodig hebben om deze moeilijke tijd door te komen. Ik ben ervan overtuigd dat, als er niet meer steun komt, de maatschappelijke kosten op termijn veel hoger zijn dan het bedrag dat nu nodig is om onze horeca overeind te houden.

Bent u benieuwd naar onze brief? U leest hem hier.

(Vanavond zendt DitisHelmond tv een kort gesprek uit over de brandbrief met wethouder Erik de Vries)

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.