Meeste dak- en thuislozen in Helmond gevaccineerd

Dak- en thuislozen die momenteel gebruik maken van noodopvang de Kamenij in Helmond konden zich maandag 31 mei laten vaccineren op deze opvanglocatie. GGD BZO werkte hiervoor nauw samen met de maatschappelijke opvangorganisatie SMO Helmond.

“Voor deze kwetsbare doelgroep is lokaal maatwerk nodig voor de vaccinatie,” vertelt sociaal verpleegkundige IZB van GGD BZO, Hanneke van Gerven. “Het is een doelgroep die moeilijk te bereiken is. Daarom hebben we de hulp ingeschakeld van SMO Helmond. Dat is een vertrouwd aanspreekpunt. Medewerkers hielpenmee dit vaccinatiemoment op touw te zetten. Zij waren tijdens het vaccinatiemoment aanwezig om de cliënten te begeleiden en gerust te stellen.”

Teamwork

In een paar dagen tijd hebben beide partijen alles bedacht, afgestemd en geregeld, vertelt teamleider Miranda van der Leest van SMO Helmond: “We waren het al snel eens wat de beste aanpak was. GGD BZO leverde de vaccins en zorgde ervoor dat er een huisarts aanwezig was op de
locatie. Twee verpleegkundigen van SMO maakten op locatie de vaccins klaar en hebben de mensen geprikt. Alles is rustig en prettig verlopen, mede dankzij de extra uitleg en ondersteuning vanuit de vaste begeleiding. De huisarts nam alle tijd om de vragen en onduidelijkheden van cliënten te bespreken. Boven verwachting waren de cliënten snel genoeg bereid om zich te laten vaccineren.”

De oplossing

Van de 16 cliënten die maandag aanwezig waren op de opvanglocatie, wilden er 12 gevaccineerd worden. Dat is direct gebeurd. Een cliënt was al gevaccineerd. De reactie van een van hen sprak boekdelen: “Ik ben al weken aan het bedenken: hoe kom ik aan die prik? En nu zijn jullie er ineens met de oplossing, heel erg fijn.”

Noodopvang afbouwen

Bij de dak- en thuislozenopvanglocaties De Koning en Huize d’n Herd van SMO Helmond zijn alle cliënten die het wilden én alle zorgmedewerkers inmiddels volledig gevaccineerd. Met het vaccineren van de laatste groep moeilijk traceerbare mensen is het merendeel van de dak- en thuisloze mensen in Helmond aan de beurt geweest.
De noodopvang in De Kamenij is inmiddels aan het afbouwen en daarom gesloten voor nieuwe aanmeldingen. Nieuwe mensen die zich melden voor noodopvang kunnen terecht bij Huize d’n Herd, aan de Bindersestraat. SMO zorgt ervoor dat ook deze mensen nog gevaccineerd kunnen worden.

Foto: Verpleegkundigen bezig met de vaccinaties voor dak- en thuislozen in Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *