Meeste schuurinbraken in Helmond

Dit jaar waren er al 1.100 schuurinbraken in Noord-Brabant. Daarmee vindt meer dan 20 procent van alle schuurinbraken in onze provincie plaats. In Helmond zijn er dat ruim 22 op de 10.000 huishoudens, wat betekent dat er in Helmond al zo’n 100 schuurinbraken plaatsvonden. Helmond bekleedt daarmee procentueel de eerste plek op de ‘ranglijst’. 

Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: inbrekers slaan vaak hun slag in Brabantse schuren en garages. In de eerste zes maanden van het jaar is er in de provincie al 1.100 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen. Een toename van zo’n 2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Helmond, Deurne, Someren, Eindhoven en Bergen op Zoom gaat het vaak mis. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata.

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. “Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. “Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Sterkste stijging in Eindhoven

Nergens in Brabant nam het aantal schuurinbraken zo sterk toe als in Eindhoven. In de eerste zes maanden van het jaar werden hier 96 meer incidenten gemeld dan tijdens dezelfde periode in 2022. Ook in Helmond (+49) en Bergen op Zoom (+28) slaan criminelen dit jaar vaker hun slag.

Gelukkig was niet overal een stijging. In Tilburg nam het aantal schuurinbraken het sterkst af (-45), gevolgd door Bernheze (-19). In drie Brabantse gemeenten bleef het aantal inbraken in schuren en garages gelijk.

Kans op schuurinbraak grootst in deze gemeenten

Waar gaat het in Brabant het vaakst mis? Om hierachter te komen, is het aantal schuurinbraken afgewogen tegen het aantal huishoudens per gemeente. En dan komt er een gemeente op één te staan: Helmond. In Helmond gaat het naar verhouding het vaakst mis. Hier waren in het eerste half jaar van 2023 in totaal 22,4 schuurinbraken per 10.000 huishoudens. De Brabantse top 5 gemeenten met de grootste kans op een schuurinbraak:

  • Helmond: 22,4 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Bergen op Zoom: 18,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Deurne: 16,8 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Someren: 15,3 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Eindhoven: 13,6 schuurinbraken per 10.000 huishoudens

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/schuurinbraken-2023. 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *