Meldpunt ‘niet pluis gevoelens’ voor bedrijventerreinen

Niet pluis gevoelens op bedrijventerreinen? Daar kunnen ondernemers en medewerkers voortaan melding van maken via de app ‘Meld een Vermoeden’. Bijvoorbeeld als zij denken dat er op een bedrijventerrein iets gebeurt dat mogelijk in strijd is met wet- of regelgeving. De signalen worden nagetrokken en zo worden mogelijke misstanden voorkomen. De app is donderdag 12 mei gelanceerd voor alle bedrijventerreinen in Helmond.

De app is alleen bedoeld voor ondernemers en werknemers op de bedrijventerreinen. Zij kregen vandaag, vrijdag 13 mei, een instructie over hoe de app te gebruiken en een toegangscode via de stichting Bedrijventerreinen Helmond.

Burgemeester Elly Blanksma: “Alleen sámen kunnen we ondermijning echt aanpakken. We hebben de ogen en oren van alle goedwillende mensen daarbij nodig. We proberen het melden zo gemakkelijk mogen te maken. Ik roep ondernemers en hun medewerkers op: luister naar je onderbuikgevoelens. Wees alert en meld verdachte signalen altijd. Rare openingstijden, afgeplakte ramen, werkplaatsen waar niemand werkt: dit soort signalen zijn goud waard bij het veiliger maken van onze stad.”

Vertrouwelijk 

Als een melding wordt gedaan via de Meld een vermoeden-app, komt deze bij de gemeente terecht. De gemeente neemt de melding vertrouwelijk in behandeling. Ze werkt hierbij samen met politie, justitie, de belastingdienst en andere organisaties. Er kan ook anoniem een melding worden gedaan. In dat geval kan de gemeente uiteraard geen terugkoppeling geven aan de melder over de ondernomen acties.

Strijd tegen ondermijning

De gemeente Helmond werkt al langer samen met de stichting Bedrijventerreinen Helmond, de politie en andere partners om ondermijning op bedrijventerreinen tegen te gaan. Van ondermijning is sprake als de bovenwereld zich met de onderwereld vermengt. Denk aan drugshandel en -productie, mensenhandel en uitbuiting, witwassen van crimineel geld, verschillende vormen van fraude en cybercrime.

De app is een pilot project van twee jaar. Na deze periode bekijken de partijen of en in welke vorm deze aanpak wordt voortgezet.

Melden heeft altijd zin

Iedereen kan signalen van ondermijning ook nog steeds melden bij de politie, gemeente of via Meld Misdaad Anoniem. Bij een verdachte situatie of bij het vermoeden dat in de buurt criminele activiteiten plaatsvinden: melden kan bij de politie via 0900 88 44. Of via Meld Misdaad Anoniem: 0800 70 00.

Ondernemers en werknemers op de bedrijventerreinen kregen een instructie over hoe de app te gebruiken (Foto: gemeente Helmond)

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.